De jødiske Ti Bud

De ti bud Oprindeligt inddelte jøderne De Ti Bud på samme måde, som protestanterne inddeler deres bud i dag (Se evt. siden om De gamle jødiske Ti Bud).

Siden det tredje århundrede har jøderne imidlertid fulgt en talmudisk tradition, hvor indledningen betragtes som et selvstændigt bud.

2 Mosebog 20,1 Gud talte alle disse ord:
2 Mosebog 20,2 »Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset.
2 Mosebog 20,3 Du må ikke have andre guder end mig.

Lad os sammenligne Martin Luther's Ti Bud med de jødiske:

Nr.Martin LutherDe jødiske bud
1.Du må ikke have andre guder end mig.Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset.
2.Du må ikke bruge Herren din Guds navn til løgn.Du må ikke have andre guder end mig, du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden.
3.Husk hviledagen og hold den hellig.Du må ikke bruge Herren din Guds navn til løgn.
4.Ær din far og din mor.Husk sabbatsdagen og hold den hellig.

Siden det tredje århundrede har jøderne haft dette bud, der oven i købet betragtes som et slags over-bud, der opsummerer alle de andre. Budet lyder: »Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset«

Moses fører jøderne ud af Egypten, af trællehuset.
Moses fører jøderne ud af Egypten

Det er let at se, hvorfor den kristne verden har valgt en anden fortolkning - det er jo helt tydeligt jødernes bud, og viser, at Gud taler til en bestemt etnisk gruppe - og for meget længe siden, før Jesus og kristendommen blev til. Kristne omfatter det åbenbart som en slags indledende øvelser, hvor Gud står og rømmer sig, inden han kommer med de "rigtige" bud.

Her adskiller katolikker sig dog fra protestanter. Katolikker benytter nemlig de første 5 ord af jødernes første bud. Det første katolske bud lyder »Jeg er Herren din Gud. Du må ikke have andre guder end mig; du må ikke gøre dig noget billede for at tilbede det.« Men ikke noget med Egypten og trællehuset.

Desuden kan vi se, at jøderne har slået budene om "Du må ikke have andre Guder end mig" og "Du må ikke lave dig noget gudebillede" sammen til et dobbelt-bud - ligesom katolikker og lutheranere. Til gengæld husker de at medtage hele dobbelt-budet, i modsætning til Martin Luther.

Eksternt link

Yderligere information