Hvaba?? Esaus mange koner Hvaba??

Hvad er forklaringen?
Gøgleren

Esau var Jakobs bror. Han fandt to koner blandt de lokale hittitter (det var inden jøderne slagtede alle indbyggerne i det hellige Land med hjælp fra Gud og hans gedehamse).

1 Mosebog 26,34 Da Esau var fyrre år, giftede han sig med hittitten Be'eris datter Judit og med hittitten Elons datter Basemat.

Det passede sig ikke for en rettroende jøde at gifte sig med vantro ikke-jøder, så hans næste kone var datter af Abrahams søn, Ismael:

1 Mosebog 28,8 Esau forstod, at hans far Isak ikke brød sig om de kana'anæiske kvinder;
1 Mosebog 28,9 han gik derfor til Ismael, og ved siden af de koner, han havde i forvejen, tog han Mahalat til kone; hun var datter af Abrahams søn Ismael og søster til Nebajot.

Senere får vi Esaus stamtavle, og nu har han tre kana'anæiske koner, inklusive endnu en datter af Elon og endnu en datter af Ismael.

1 Mosebog 36,2 Esau giftede sig med kana'anæiske kvinder: Ada, datter af hittitten Elon, Oholibama, datter af hivvitten Sib'ons søn Ana,
1 Mosebog 36,3 og Basemat, datter af Ismael og søster til Nebajot.

Som læser sidder man tilbage og undrer sig over:

3 Mosebog 18,18: En søster til din hustru må du ikke gifte dig med og gøre til medhustru og blotte også hendes køn, så længe din hustru lever.

Kristen bortforklaring #1

Man kan bruge den godt prøvede undskyldning med, at folk havde to navne: Hittitten Elons datter hed både Basemat og Ada, mens Ismaels datter hed både Mahalat og Basemat.

Esau havde altså fire koner.

Kristen bortforklaring #2

Hvis man er rigtig hardcore, kan man påstå, at Judit og Oholibama også var to navne for den samme kvinde, så Esau "kun" havde tre koner.

Det ville dog kræve, at deres fædre: hittitten Be'eri og hivvitten Ana, også var to navne for den samme person (og at hittitter var de samme som hivvitter).

Kristen bortforklaring #3

Med hensyn til Be'eri og Ana kan man påstå, at Ana var mor til Oholibama, og Be'eri var far.

Her er et eksempel på en kristen hjemmeside, der argumenterer for, at der "kun" var tre koner: Overskriften er The Atheist's Complaint, for det er naturligvis kun ateister, der kan synes, at stamtavlerne er bare en lille smule rodede.

Tricket er at benytte en Bibeloversættelse, hvor Ana er "granddaughter of Zibeon the Hittite" istedet for den danske, der rent ud siger, at Ana var »datter af hivvitten Sib'ons søn Ana«.

Det skal siges, at Bibelen roder rundt i, om Ana var søn, datter eller bror til Sibeon, men der står ingen steder, at Ana var gift med Be'eri, og at de fik en datter, de kaldte både Judit og Oholibama. Det er og bliver to "ad hoc" påstande.

Kristen bortforklaring #4

I forlængelse af de forrige påstande kan man påpege, at Esau selv havde to navne: Han hed også "Edom", og hans bror Jakob, hed også Israel.

Kristen bortforklaring #5

I den modsatte grøft kan man påstå, at der var seks (eller flere) koner). Det medfører, at to af Esaus koner var døtre af Ismael, og to var døtre af hittitten Elon.

Den slags er ganske vist streng verboten i Bibelen, men man kan pege på, at Esaus bror, Jakob, var gift med to søstre, og at Esau således overgik sin bror ved at have to gange to søstre.

Man kan dog undre sig over, at forfatteren fortæller, at Basemat var søster til Nebajot, og at Mahalat var søster til Nebajot, men alligevel "glemmer" at fortælle den mere relevante oplysning: At Basemat og Mahalat var hinandens søstre.

Kristen bortforklaring #6

Man kan påpege, at det ganske rigtigt er imod Guds lov at gifte sig med to søstre, men at dette netop kunne forklare, at Gud hadede Esau, og at Esaus tårer var unyttige.

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: 1 Mosebog, Stamtavler