Hvaba?? Forhænget ind til det allerhelligste Hvaba??

Pagtens ark, dekoreret med to keruber.
Pagtens ark

Vi har allerede set på, hvordan pagten arks var dekoreret med keruber og stod inde i templets allerhelligste, der også var fuldt med keruber.

Selv dørene ind til det Allerhelligste var dekoreret med keruber:

1 Kongebog 6,23 I det inderste rum lavede han to keruber af vildt oliventræ, ti alen høje.
[.. .. ..] [. . .]
1 Kongebog 6,31 Døren til det inderste rum lavede han med dørfløje af vildt oliventræ; dørposterne havde fem indhak.
1 Kongebog 6,32 Også på de to dørfløje af vildt oliventræ skar han relieffer med keruber, palmetter og udsprungne blomster og beklædte dem med guld, som han hamrede ned over keruberne og palmetterne.

Men ifølge Krønikebøgerne var der ikke døre foran det Allerhelligste, men derimod et forhæng. Naturligvis dekoreret med keruber.

2 Krønikebog 3,10 I det Allerhelligste lavede han to udskårne keruber, som han beklædte med guld.
[.. .. ..] [. . .]
2 Krønikebog 3,14 Han lavede forhænget af purpurblåt, purpurrødt og karminrødt stof og byssus, og han satte keruber på det.

Så hvilken version er rigtig? Var der kerub-dekorerede døre eller et kerub-dekoreret forhæng ind til det Allerhelligste?

Kommentar

Forfatteren af Krønikebøgerne ser Salomons tempel som en reflektion af Moses' tabernakel med alt dets guld. Hans beskrivelse af templets purpurblå, purpurrøde og karminrøde kerub-dekorerede forhæng er næsten ordret kopieret fra beskrivelsen af forhænget inde i Moses' tabernakel:

2 Mosebog 26,31 Du skal lave forhænget af purpurblåt, purpurrødt og karminrødt stof og tvundet, fint linned med kunstfærdigt indvævede keruber.

2 Mosebog 36,35 Han lavede forhænget af purpurblåt, purpurrødt og karminrødt stof og tvundet, fint linned med kunstfærdigt indvævede keruber.

Det er den slags ting, der gør det svært, at tro på, at Guds første tempel nogensinde har eksisteret. Hvis der var realiteter bag ordene, ville den ene forfatter ikke kunne fordoble højden af søjlerne, mangedoble prisen for tempelgrunden øge størrelsen af Salomons bronzehav, øge forhallens højde og lave oliventræsdøre om til forhæng efter behag uden frygt for at blive modsagt.

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: 2 Mosebog, 1 og 2 Kongebog, 1 og 2 Krønikebog