Hvaba?? Var Jomfru Maria velsignet og salig? Hvaba??

Lukas 11,27: "Saligt er […] de bryster, du diede!"
Søde Guds moder

Ja, Johannes Døberens mor, Elisabeth, erklærede: »Velsignet er du blandt kvinder«, mens Johannes Døberen sprang i sin moders liv.

Lukas 1,41 Da Elisabeth hørte Marias hilsen, sprang barnet i hendes liv, og hun blev fyldt med Helligånden
Lukas 1,42 og råbte med høj røst: "Velsignet er du blandt kvinder, og velsignet dit livs frugt!

Og Maria var enig i, at "alle slægter skulle prise hende salig":

Lukas 1,48 Han har set til sin ringe tjenerinde. For herefter skal alle slægter prise mig salig,

Men Jesus var uenig. Enhver kristen var mere salig, end hans mor:

Lukas 11,27 Mens han sagde det, var der en kvinde i skaren, der råbte: "Saligt er det moderliv, som bar dig, og de bryster, du diede!"
Lukas 11,28 Men han svarede: "Javist! Salige er de, som hører Guds ord og bevarer det!"

Jesus afviste altså, at Marias moderliv og de bryster, han havde diet, var salige. Men det var der til gengæld andre moderliv og bryster, der var, senere i samme evangelium:

Lukas 23,28 Jesus vendte sig om mod dem og sagde: "Jerusalems døtre, græd ikke over mig, men græd over jer selv og jeres børn!
Lukas 23,29 For der kommer dage, da man vil sige: Salige er de, som ikke kunne få børn, de moderliv, som ikke fødte, og de bryster, som ikke gav die.

Kristen bortforklaring #1

En standardbortforklaring er, at man kan se bort fra alt, hvad der ikke udtales af Moses eller Jesus. Måske tog Elisabeth og Maria fejl? Hvem har nogensinde sagt, at Elisabeth og Maria var guddommeligt inspirerede?

Men faktisk siger teksten netop, at Elisabeth var guddommeligt inspireret, da hun talte: »hun blev fyldt med Helligånden« (Lukas 1,41, citeret foroven).

Maria var naturligvis også fyldt at Helligånden: Gabriel havde lovet hende, at »Helligånden skal komme over dig, og den Højestes kraft skal overskygge dig« (Lukas 1,35). Derfor var Jesus undfanget af Helligånden.

Kristen bortforklaring #2

Tidlige kristne havde ingen problemer med, at Maria var velsignet. Faktisk tog en from forfalsker Elisabeths ord: »Velsignet er du blandt kvinder«, og lagde dem i munden på ærkeenglen Gabriel til Mariæ Bebudelse:

Lukas 1,28 Og Engelen kom ind til hende og sagde: hil være dig, du Benaadede! Herren er med dig, du Velsignede iblandt Kvinderne!
(Dansk oversættelse fra 1897)

Dermed var Maria dobbelt velsignet.

Se evt. de 6.000 forfalskninger i Det Nye Testamente.

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: Lukas, Textus Receptus, Forfalskninger