Hvaba?? Hvornår blev De Retskafnes Bog skrevet? Hvaba??

Gud standser solen og månen.

Man kunne let få mistanke om, at det hele var løgn: Hvorfor blev folk ikke slynget væk fra Jorden med 1,670 km/t?
Men det passer. Det står jo i De Retskafnes Bog.

Skabelsen

Gud fik Solen og Månen til at stå stille på himlen et helt døgn, mens Josva begik sit folkemord

Josva 10,12 På denne dag, da Herren gav amoritterne i israelitternes hånd, talte Josva til Herren; han sagde i israelitternes nærvær: "Sol, stå stille i Gibeon, og måne i Ajjalons dal!"
Josva 10,13 Da stod solen stille, og månen standsede, til folket fik hævn over sine fjender. Det står i De Retskafnes Bog. Solen blev stående midt på himlen, og den tøvede næsten en hel dag med at gå ned.

Forfatteren påkalder sig et vidne til dette utrolige mirakel: Det står i »De Retskafnes Bog«.

Desværre er De Retskafnes Bog en af Bibelens mange forsvundne bøger, men den må jo have været skrevet før Josvas Bog, eftersom forfatteren af Josvas Bog kan citere fra den.

Men knap 400 år senere synger David en dødsklage over Saul og hans søn Jonatan:

2 Samuel 1,17 Da sang David denne dødsklage over Saul og hans søn Jonatan.
2 Samuel 1,18 Han sagde, at judæerne skulle lære Buesangen. Den står i De Retskafnes Bog.
[.. .. ..] [. . .]
2 Samuel 1,22 Uden faldnes blod og heltes fedt blev Jonatans bue aldrig sænket, aldrig vendte Sauls sværd umættet hjem.
2 Samuel 1,23 Saul og Jonatan, afholdte og elskede, de skiltes ikke i liv og død. De var hurtigere end ørne, stærkere end løver.
2 Samuel 1,24 Israels døtre, græd over Saul, som klædte jer yndigt i skarlagen og smykkede jeres klædning med guld.
2 Samuel 1,25 Ak, heltene er faldet i kampen, Jonatan ligger dræbt på dine høje!
2 Samuel 1,26 Jeg sørger over dig, Jonatan, min broder, jeg holdt inderligt af dig. Din kærlighed var mig mere dyrebar end kvinders.

Davids sang om Saul og Jonatan, Buesangen, står også skrevet i De Retskafnes Bog.

Hvordan kan Davids sang være med i bogen, hvis den allerede blev skrevet på Josvas tid, 400 år før Saul og Jonatan døde?

Bemærkning: Strengt taget står der ikke i Bibelen, hvornår de enkelte bøger blev skrevet, men ifølge traditionen har Moses skrevet Mosebøgerne (deraf navnet), inklusive slutningen med Moses' død og begravelse. Han var jo ikke profet for ingenting.

På samme måde formodes Josva at have skrevet Josvas Bog (Josva 24,26), igen med mulig undtagelse af de sidste fem vers, der handler om hans død.

Josva 24,26: Han skrev disse ord ned i Guds lovbog. Så tog han en stor sten og rejste den under den eg, som står i Herrens helligdom,

Men som sagt må Josvas Bog være skrevet senere end De Retskafnes Bog, og historien om Davids sang om Saul og Jonatan viser, at De Retskafnes Bog stadig ikke var skrevet næsten 400 år senere. Josvas Bog er altså ikke ligefrem en øjenvidneskildring.

Og der kan let have været gået mange flere år, for Samuels- og Kongebøgernes fortælling om Davids evige kongerige strækker sig over næsten 500 år. Det går altså næsten 900 år, fra Josva stoppede Solen og Månen, til det sidste punktum blev sat i Kongebøgerne, og dermed kan De Retskafnes Bog med Josvas mirakel og Davids Buesang være skrevet når som helst i disse 500 år.

Og dette er selvfølgelig under forudsætning af, at Samuels- og Kongebøgerne er skrevet lige efter de begivenheder, der skildres, og at denne forfatter ikke også har ventet i knap 400 år.

Kristne bortforklaringer

Der findes forskellige værker, der alle skal forestille at være den ægte "De Retskafnes Bog". Et af disse blev udgivet i Venedig i 1625 og i New York i 1840.

Her påpeger udgiveren, at bogen kan forklare, hvad der "altid har været anset for obskurt": På sit dødsleje nævner Jakob nemlig en bue for sønnen Juda, og udgiveren konkluderer, at det er denne sang, som David har "genopfrisket":

This book clears up the reference in 2 Samuel, ch. i., by showing that David, in the commencement of his beautiful elegy on the death of Saul and Jonathan, revived an injunction given by Jacob in his dying charge to his son Judah, contained in Jasher in these words :

"But teach, I pray thee, thy children the use of the bow, and all instruments of war," &c. This goes far to prove the authenticity of the book, as it beautifully clears up what was always considered obscure.
(The Book Of Jasher, Rev. Thomas Tilford, 1840, side xiv)

Men for det første er der ikke meget "sang" over denne ene linie (»But teach, I pray thee, thy children the use of the bow, and all instruments of war,«), for det andet minder denne linie ikke spor om Davids buesang, for det tredje forklarer det ikke, at Saul og Sauls søn Jonatan fylder mere end halvdelen af Buesangen, og for det fjerde er denne bog et falskneri fra år 1625 e.v.t.

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: Josva, 1 og 2 Samuelsbog