Hvaba?? Den retfærdige Lot Hvaba??

1 Mosebog 19,8: "Jeg har to døtre, som ikke har ligget med nogen mand. […] I kan gøre med dem, hvad I har lyst til"
Lot faldbyder sine døtre

Sankt Peter roser den "retfærdige Lot".

2 Peter 2,7 Men han reddede den retfærdige Lot, som døjede under frække menneskers udsvævende liv;
2 Peter 2,8 for da den retfærdige mand boede midt iblandt dem, pintes hans retfærdige sjæl ved dag efter dag at se og høre deres lovløse gerninger.

Hvordan var det nu med Lot?

Det første han gjorde var at forsøge at redde to engle fra at blive voldtaget af alle Sodomas indbyggere. Det gjorde han ved at tilbyde folkemængden, at de kunne voldtage hans to jomfrudøtre i stedet for:

1 Mosebog 19,7 sagde han: "Nej, brødre, I må ikke handle ondt!
1 Mosebog 19,8 Jeg har to døtre, som ikke har ligget med nogen mand. Dem vil jeg føre ud til jer, så I kan gøre med dem, hvad I har lyst til. Men disse to mænd må I ikke gøre noget; de er gæster under mit tag."

Derefter flygtede Lot med sin familie, mens Gud lod det regne med svovl og ild over Sodoma. Så var der ellers fri bane: Hans svigersønner var døde sammen med resten af byen, og hans kone var blevet forvandlet til en saltstøtte.

Og hvad var så det første den retfærdige Lot gjorde, nu da hans kone og døtrenes forlovede var ude af billedet? Det var naturligvis at gå i seng med sine to døtre — dem som han tidligere havde opfordret Sodomas indbyggere til at voldtage:

Den retfærdige Lot har lidt kvalitetstid sammen med sine døtre
Lot og hans døtre

1 Mosebog 19,30 Fra Soar drog Lot op i bjerglandet og slog sig ned der sammen med sine to døtre, for han var bange for at blive boende i Soar. Han tog ophold i en hule sammen med sine to døtre.
1 Mosebog 19,31 Den ældste sagde til den yngste: "Far er gammel, og der er ingen mænd i landet, som vi kan få børn med på samme måde som alle andre.
1 Mosebog 19,32 Kom, lad os give far vin at drikke og så ligge hos ham, så vi kan føre slægten videre ved vores far."
1 Mosebog 19,33 Den nat gav de deres far vin at drikke, og den ældste gik ind og lagde sig hos ham. Han sansede hverken, at hun lagde sig, eller at hun stod op igen.
1 Mosebog 19,34 Dagen efter sagde den ældste til den yngste: "Jeg lå hos far i nat. Lad os give ham vin at drikke igen i nat. Så skal du gå ind og ligge hos ham, så vi kan føre slægten videre ved vores far."
1 Mosebog 19,35 Også den nat gav de deres far vin at drikke, og den yngste gik ind og lagde sig hos ham. Han sansede hverken, at hun lagde sig, eller at hun stod op igen.
1 Mosebog 19,36 Sådan blev begge Lots døtre gravide med deres far.

Så hvad er det lige, der gør, at Lot kaldes "retfærdig"?

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: 1 Mosebog, 2 Peter, GT kontra NT