Hvaba?? Hjælper det at bede for de døde? Hvaba??

Mormonerne har døbt Anne Frank
Anne Frank

Nej. Da Kong Davids søn var alvorligt syg, bad han til Gud, fastede og sov på gulvet. Men da sønnen var død, stoppede David med at bede og begyndte at spise:

2 Samuel 12,21 Hans folk spurgte ham: "Hvordan er det, du bærer dig ad? Mens drengen var i live, fastede og græd du, men næppe er han død, før du står op og spiser."
2 Samuel 12,22 Han svarede: "Så længe drengen var i live, fastede og græd jeg, for jeg tænkte: Måske vil Herren være nådig imod mig og lade drengen leve.
2 Samuel 12,23 Men nu da han er død, hvorfor skulle jeg så faste? Kan jeg få ham tilbage igen? Jeg må følge efter ham, han kommer ikke tilbage til mig."

Når først folk er døde, er det for sent at frelse dem. David kunne kun vente på at følge efter ham til dødsriget.

Jo, det hjælper. Judas Makkabæer samlede ind til et syndoffer for sine faldne krigere, og Bibelen roser ham utvetydigt for dette:

2 Makkabæer 12,43 Han foretog en indsamling blandt mændene og kunne sende næsten 2000 sølvdrakmer til Jerusalem for at bringe et syndoffer ­ meget rigtigt og klogt gjort, idet han tænkte på opstandelsen.
2 Makkabæer 12,44 For hvis ikke Judas forventede, at de faldne skulle opstå, havde det været overflødigt og tåbeligt at bede for de døde;
2 Makkabæer 12,45 desuden forstod han, at den skønneste gave venter dem, der sover hen i gudsfrygt. From og gudfrygtig var hans betænksomhed! Derfor bragte han soningsofferet for de døde, for at de kunne befries for deres synd.

Ja. Paulus omtaler folk, der "lader sig døbe for de døde". Åbenbart ligesom mormonerne i dag lader Anne Frank, Hitler, Buddha osv. døbe via stedfortræder (billedet til højre). Paulus mener, det er fornuftigt.

1 Korintherne 15,29 Hvad skal det ellers til for, at nogle lader sig døbe for de døde? Hvis døde overhovedet ikke opstår, hvorfor så lade sig døbe for dem?

Bemærk iøvrigt, hvordan vi møder den samme bagvendte logik både i historien om Judas Makkabæer og i 1 Korintherne: »Hvis døde overhovedet ikke opstår, hvorfor så lade sig døbe for dem?« og »hvis ikke Judas forventede, at de faldne skulle opstå, havde det været overflødigt og tåbeligt«.

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: 1 og 2 Samuelsbog, 1 Korintherne, Apokryfer, Paulus