Hvaba?? Hvornår opdagede patriarkerne pengepungene? Hvaba??

1 Mosebog 42,27: en af dem åbnede sin sæk for at give sit æsel foder i herberget […]
Æsel

Ti af Josef's brødre var taget til Egypten for at købe korn. Benjamin måtte blive hjemme, for han var kun et barn.

På vejen hjem stopper brødrene ved et herberg. Her opdager de, at de penge, de skulle have betalt for kornet, stadig ligger i sækkene.

1 Mosebog 42,27 Da nu en af dem åbnede sin sæk for at give sit æsel foder i herberget, opdagede han sine penge øverst i sækken.
1 Mosebog 42,28 Han sagde til sine brødre: "Mine penge er kommet tilbage; de ligger i min sæk!" Da sank hjertet i livet på dem, og de så forfærdede på hinanden. "Hvad har Gud dog gjort mod os?" sagde de.

Hjerte sank i livet på dem, og de blev forfærdede.

De tager videre hjem til deres far, Jakob i Kana'an. Efter lidt snak frem og tilbage finder brødrene de samme penge en gang til, og de bliver bange en gang til:

1 Mosebog 42,29 Da de kom hjem til deres far Jakob i Kana'an, fortalte de ham alt, hvad der var sket dem:
[.. .. ..] [. . .]
1 Mosebog 42,35 Da de nu tømte deres sække, fandt hver især sin pengepung i sækken, og da de og deres far så pungene, blev de bange.

Kommentar

Dette er et klassisk eksempel på, hvordan Mosebøgerne er skrevet af mange forfattere. Både Driver(1) og Friedman(2) er enige om, at episoden, hvor pungene bliver fundet på herberget, er skrevet af J-forfatteren, mens det er E-forfatteren, der venter med at lade brødrene finde pungene, til de er vendt hjem (til gengæld er de uenige om, hvorvidt vers 26 og 29-34 er skrevet af E eller J).

Driver og Friedman er også enige om, at når brødrene senere fortæller, hvordan de fandt pengene på herberget, er det igen J-forfatteren.

1 Mosebog 43,21 Men da vi kom til herberget og åbnede vores sække, fandt vi vores penge øverst i hver enkelts sæk, det fulde beløb. Dem bringer vi nu tilbage.

Driver bemærker, hvordan dette herberg passer med varianten i 1 Mosebog 42,27-28: "to the lodging place. In accordance with xlii. 27 f.".

Yderligere Selvmodsigelser


Fodnoter: (1) (2)

Samuel Rolles Driver, The Book of Genesis; with introduction and notes, 1905, side 350-1.

Richard E. Friedman, The Bible With Sources Revealed, 2003


Mærker: 1 Mosebog, Firekildehypotesen