Hvaba?? Hvor meget rummede Salomons bronzehav? Hvaba??

Salomons bronzehav
Bronzehav

Vi har tidligere kigget på Salomons bronzehav. Men hvor meget rummede det?

1 Kongebog 7,26 Det var en håndsbredde tykt, dets kant var lavet som kanten af et lotusblomst-bæger; det rummede to tusind bat.

2 Krønikebog 4,5 Det var en håndsbredde tykt, dets kant var lavet som kanten af et lotusblomst-bæger; det rummede tre tusind bat.

Kommentar

Man kan sige, at mange af disse detaljer kan være ret ligegyldige i dag. Hvad kommer det os ved, hvor mange "bat" karret rummede, hvor meget tempelgrunden kostede, hvor høje søjlerne foran templet var, hvor høj forhallen var, eller om der var døre eller forhæng, når templet for længst er revet ned?

Men det afslørende er, at begge kilder er rørende enige om de ydre dimensioner: »ti alen fra kant til kant, cirkelrundt; det var fem alen højt, og det målte tredive alen i omkreds« (1 Kongebog 7,23, 2 Krønikebog 4,2). Hvis forfatterne havde været bare en lille smule seriøse, burde de have forsøgt at gange højde med bredde og Pi = 3 for selv regne ud, om havet rummede 2.000 eller 3.000 bat.

Hvis forfatterne ikke engang gider at regne efter, viser det, at disse oplysninger er grebet frit ud af luften. Man får let indtrykket af, at alt er fantasi, og at Guds første tempel aldrig har eksisteret.

1 Kongebog 7,23: Så støbte han Havet, ti alen fra kant til kant, cirkelrundt; det var fem alen højt, og det målte tredive alen i omkreds.
2 Krønikebog 4,2: Så støbte han Havet, ti alen fra kant til kant, cirkelrundt; det var fem alen højt, og det målte tredive alen i omkreds.

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: 1 og 2 Kongebog, 1 og 2 Krønikebog