Hvaba?? Jeg vil udslette mindet om amalekitterne Hvaba??

Kan man et udslette et minde gennem massemord?
Alt er tilgivet

Gud erklærer, at han vil »udslette mindet om amalekitterne«:

2 Mosebog 17,14 Herren sagde til Moses: "Skriv dette i bogen til erindring, og indprent Josva, at jeg vil udslette mindet om amalekitterne under himlen."

5 Mosebog 25,19 Når Herren din Gud får skaffet dig fred for dine fjender på alle sider i det land, Herren din Gud vil give dig i arv og eje, skal du udslette mindet om amalekitterne; glem det ikke!

Selvmodsigelser her er ikke så meget, at det tog mange hundrede år, før amalekitterne blev dræbt. Modsigelsen ligger i, at netop fordi amalekitterne er nævnt i Bibelen — verdens mest læste bog — lever mindet om amalekitterne til evig tid.

Fænomenet kaldes Streisandeffekten efter skuespillerinden Barbara Streisand. I 2003 forsøgte hun at fjerne billeder af sin private ejendom fra en database med 12.000 billeder af den californiske kystlinie. Sagsanlægget havde den stik modsatte effekt: Inden da var billedet af hendes hus blevet downloadet seks gange — heraf to gange af Streisands advokater. Efter at sagen kom i avisen, blev billedet downloadet 420.000 gange.

Et nyere eksempel så vi her hjemme i Danmark i starten af 2007, da Islamisk Trossamfund rasede over nogle tegninger, der havde været bragt i Jyllands-Posten for et halvt år siden. Hvis ikke Islamisk Trossamfund havde rejst Mellemøsten tyndt med deres genoptryk af de 12 tegninger (piftet op med tre falske Muhammedtegninger), ville ingen nogensinde have hørt om Jyllands-Postens tegninger.

Et nyere eksempel er terrorangrebet på Charlie Hebdo (billedet til højre). I stedet for at stoppe bladet fik det oplaget til stige fra 60.000 til syv millioner.

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: 2 Mosebog, 5 Mosebog