Hvaba?? De bange jøder ved bjerget Hvaba??

Bjerget afspærres, og tre dage senere stiger Gud ned i form af en røgsky.
Sinaj

Moses fortæller i et tilbageblik, at jøderne havde været for bange til at gå op på bjerget, dengang Gud gav De Ti Bud på Horeb eller Sinaj-bjerget.

5 Mosebog 5,4 Herren talte til jer på bjerget, inde fra ilden, ansigt til ansigt.
5 Mosebog 5,5 - Dengang stod jeg mellem Herren og jer for at forkynde jer Herrens ord, for I var bange for ilden og gik ikke med op på bjerget. - Han sagde:

Jøderne var bange for ilden! Derfor gik de ikke med Moses op på bjerget, og derfor er der ingen andre end Moses, der har set Gud.

Det er en glimrende undskyldning, Moses her disker op med. Men han har åbenbart "glemt" årsagen til, at jøderne ikke gik med op bjerget: Han havde selv afspærret bjerget og truet jøderne med dødsstraf for bare at røre foden af bjerget.

2 Mosebog 19,11 De skal holde sig rede til i overmorgen, for i overmorgen vil Herren i hele folkets påsyn stige ned på Sinajs bjerg.
2 Mosebog 19,12 Du skal spærre af for folket hele vejen rundt og sige til dem, at de skal vogte sig for at gå op på bjerget eller blot røre ved foden af det. Den, der rører ved bjerget, skal lide døden;
2 Mosebog 19,13 men ingen hånd må røre ham; han skal stenes eller skydes. Hvad enten det drejer sig om et dyr eller et menneske, må det ikke leve. Når vædderhornets lange tone lyder, må man gå op på bjerget."

Og da Gud steg ned på bjerget, var det første han sagde (ifølge Moses), at folket skulle holde sig væk:

2 Mosebog 19,20 Herren steg ned på Sinajs bjerg, på toppen af bjerget; han kaldte Moses op på toppen af bjerget, og Moses gik derop.
2 Mosebog 19,21 Herren sagde til Moses: "Gå ned og advar folket mod at trænge sig frem til Herren for at se ham, for så vil mange af dem miste livet.

Det er ikke kun Moses, der modsiger sig selv. Moses måtte gøre Gud opmærksom på, at hans ordrer om at advare »folket mod at trænge sig frem til Herren« var noget vås, når han allerede havde givet ordrer om at afspærre bjerget:

2 Mosebog 19,23 Moses svarede Herren: "Folket kan ikke komme op på Sinajs bjerg, for du har jo selv advaret os og sagt, at vi skulle afspærre bjerget og hellige det."

Det undlod Gud at kommentere. Han gentog (stadig ifølge Moses) bare sine dødstrusler:

2 Mosebog 19,24 Men Herren sagde til ham: "Gå nu ned, og kom så herop sammen med Aron! Præsterne og folket må ikke trænge sig frem for at komme op til Herren, for så bryder han løs mod dem."
2 Mosebog 19,25 Så gik Moses ned til folket og sagde det til dem.

Så hvorfor glemmer Gud sit eget forbud? Hvorfor må Moses minde ham om det? Og hvorfor glemmer Moses også forbuddet bagefter og håner de bange jøder?

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: 2 Mosebog, 5 Mosebog, Firekildehypotesen, Udvandringen fra Egypten, De Ti Bud