Hvaba?? Var jøderne slaver i Egypten? Hvaba??

Moses leder jøderne og deres slaver gennem Det Røde Hav
Moses i det Røde Hav

Vi kender alle historien om, hvordan jøderne trællede for Farao i Egypten. Heldigvis forbarmede Gud sig, og førte sit folk ud af trældommen:

2 Mosebog 6,5 Nu har jeg hørt israelitternes jamren over, at egypterne har gjort dem til trælle, og jeg husker på min pagt.
2 Mosebog 6,6 Sig derfor til israelitterne: Jeg er Herren! Jeg vil føre jer bort fra tvangsarbejdet i Egypten og befri jer fra trældommen. Jeg vil udfri jer med løftet arm og under hårde straffedomme.
2 Mosebog 6,7 Jeg vil tage jer til mig som mit folk, og jeg vil være jeres Gud. Så skal I forstå, at jeg er Herren jeres Gud, som fører jer bort fra tvangsarbejdet i Egypten.

Derfor sendte Gud de ti plager over Egypten, der kulminerede med, at Gud dræbte den førstefødte i hver egyptisk familie påskenat. Det er derfor, vi fejrer påsken: For at mindes, hvordan de onde hårdhjertede egyptere blev afstraffet for at holde slaver.

Men umiddelbart efter drabet på de egyptiske drengebørn — inden jøderne overhovedet havde forladt Egypten — specificerede Gud reglerne for påske. Jøderne skulle omskære deres slaver, inden de måtte spise påskelammet:

2 Mosebog 12,43 Herren sagde til Moses og Aron: "Dette er forordningen om påskelammet: Ingen fremmed må spise af det.
2 Mosebog 12,44 Enhver træl, der er købt, og som du har ladet omskære, må spise af det.
[.. .. ..] [...]
2 Mosebog 12,51 Netop den dag førte Herren israelitterne ud af Egypten i deres hærskarer.

Kommentar

Reglerne om påsken er det allerførste lovbud, Moses gav. Dette bud blev givet i Egypten, to kapitler inden jøderne flygtede gennem Det Røde Hav.

Alligevel viser påskereglerne, at jøderne havde slaver, og at jøderne plejede at skære i slavernes tissemænd. Så hvis vi skal stole på Bibelen, var jøderne ikke slaver, men slaveejere i Egypten.

Eller kan slaver selv have slaver?

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: 2 Mosebog, Udvandringen fra Egypten