Hvaba?? Var jøderne slaver eller slaveejere? Hvaba??

Moses leder jøderne og deres slaver gennem Det Røde Hav
Moses i det Røde Hav

Vi kender alle historien om, hvordan jøderne trællede for Farao i Egypten. Heldigvis forbarmede Gud sig, og førte sit folk ud af trældommen:

2 Mosebog 6,5 Nu har jeg hørt israelitternes jamren over, at egypterne har gjort dem til trælle, og jeg husker på min pagt.
2 Mosebog 6,6 Sig derfor til israelitterne: Jeg er Herren! Jeg vil føre jer bort fra tvangsarbejdet i Egypten og befri jer fra trældommen. Jeg vil udfri jer med løftet arm og under hårde straffedomme.
2 Mosebog 6,7 Jeg vil tage jer til mig som mit folk, og jeg vil være jeres Gud. Så skal I forstå, at jeg er Herren jeres Gud, som fører jer bort fra tvangsarbejdet i Egypten.

Derfor sendte Gud de ti plager over Egypten, der kulminerede med, at Gud dræbte den førstefødte i hver egyptisk familie påskenat. Det er derfor, vi fejrer påsken: For at mindes, hvordan de onde hårdhjertede egyptere blev afstraffet for at holde slaver.

Umiddelbart efter drabet på de egyptiske drengebørn specificerede Gud reglerne for påske, så jøderne kunne fejre barnemordet i al evighed:

2 Mosebog 12,43 Herren sagde til Moses og Aron: "Dette er forordningen om påskelammet: Ingen fremmed må spise af det.
2 Mosebog 12,44 Enhver træl, der er købt, og som du har ladet omskære, må spise af det.
[.. .. ..] [...]
2 Mosebog 12,51 Netop den dag førte Herren israelitterne ud af Egypten i deres hærskarer.

Kommentar

Reglerne om påsken er det allerførste lovbud, Moses gav. Dette bud blev givet, allerede to kapitler inden jøderne flygtede gennem Det Røde Hav.

Alligevel viser påskereglerne, at jøderne havde slaver, og at jøderne plejede at skære i slavernes tissemænd. Så hvis vi skal stole på Bibelen, var jøderne ikke slaver, men slaveejere i Egypten.

Eller kan slaver selv have slaver?

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: 2 Mosebog, Udvandringen fra Egypten