Hvaba?? Ønskede Herodes at dræbe Jesus? Hvaba??

Herodes myrder alle spædbørnene. I baggrunden stikker Universets Hersker af til Egypten.
Hasta la vista, Baby.
Flugten til Egypten

Ifølge Matthæus blev Kong Herodes så bange for den nyfødte Jødernes Konge, at han lod alle drengebørn under to år slå ihjel (billedet til højre).

Matthæus 1,16 Da Herodes nu indså, at han var blevet narret af de vise mænd, blev han rasende; og i Betlehem og i hele dens omegn lod han alle drenge på to år og derunder myrde, ud fra den tid, han havde fået opgivet af de vise mænd.

Men da Herodes' søn senere får fingre i den voksne Jesus, får vi at vide, at han havde glædet sig til at se Jesus:

Lukas 23,8 Herodes blev meget glad for at se Jesus; for han havde længe gerne villet møde ham, fordi han havde hørt om ham, og han håbede at se ham gøre et tegn.
Lukas 23,9 Han stillede ham mange spørgsmål, men Jesus svarede ham ikke.
Lukas 23,10 Imens stod ypperstepræsterne og de skriftkloge og rettede stærke anklager mod ham.
Lukas 23,11 Sammen med sine soldater viste Herodes ham foragt og hånede ham ved at iføre ham en pragtfuld kappe og sendte ham tilbage til Pilatus.

Så ønskede Herodes at dræbe Jesus, eller ej?

Kommentar

Indledningsvis må vi konstatere, at Bibelen ikke gør noget forsøg på at rede trådene ud. Der er ikke noget i Bibelteksten, der fortæller os, at den ene Herodes er søn af den anden. Hvis ikke vi havde læst Josephus, ville vi ikke ane, at den ene Herodes er Herodes Antipas, der er søn af den anden Herodes, Herodes den Store.

Men selvom vi har fået Josephus til at tage over, hvor Bibelen svigter, giver det stadig ingen mening. Den gamle Kong Herodes var bange for, at den nye Jødernes Konge ville sætte en stopper for Herodes' regering, når han engang blev voksen. Han var så bange, at han begik et massemord i forsøget på at dræbe denne nye konge. Hvis der var for to øre logik i historien, ville hans sønner have fortsat jagten på Herodes-dynastiets fremtidige konkurrent.

Ikke desto mindre står der, at den nye Herodes var glad for at se Jesus; at han havde glædet sig til at møde ham; og at han havde håbet at se Jesus gøre tegn. Gøre tegn på hvad? Tegn på, at Jesus var Jødernes Konge?

Og i stedet for at afslutte sin fars arbejde og gøre kål på Jesus, viser han Jesus foragt ved at iføre ham en pragtfuld kappe — hvordan i alverden det siden skal forstås — og sender ham uskadt tilbage til Pilatus, der kunne bruge dette som argument for at løslade Jesus: »jeg har ikke fundet manden skyldig […] og det har Herodes heller ikke, for han har sendt ham tilbage til os; […] Derfor vil jeg løslade ham« (Lukas 23,14-16).

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: Matthæus, Lukas, Josephus