Hvaba?? Levede jøderne af manna i fyrre år? Hvaba??

Moses fører jøderne ud i ørkenen.
Bogstavet D

Et af Guds mest berømte mirakler skete i ørkenen. Jøderne havde jo ikke noget kød, undtagen når Gud begravede dem i vagtler en gang eller to.

Derfor var det op til Gud at fodre dem med manna i ørkenen i 40 år, indtil de nåede det Forjættede Land:

2 Mosebog 16,35 Israelitterne spiste manna i fyrre år, indtil de kom til beboet land. De spiste manna, indtil de nåede grænsen til Kana'an.

Manna hver dag. Man forstår godt, at jøderne blev trætte af smagen af den ensformige kost:

4 Mosebog 11,6 Men vi har mistet appetitten, for vi ser ikke andet end manna!"

Gud forklarede beredvilligt, at det var en del af hans store plan: Han lod dem sulte og gav dem manna for at ydmyge dem og for at lære deres hjerter at kende:

5 Mosebog 8,3 Han ydmygede dig og lod dig sulte og gav dig manna at spise, som hverken du eller dine fædre kendte, for at lade dig vide, at mennesket ikke lever af brød alene, men af alt, hvad der udgår af Herrens mund.
[.. .. ..] [.. .. ..]
5 Mosebog 8,16 det var ham, som gav dig manna at spise i ørkenen, noget dine fædre ikke havde kendt, for at ydmyge dig og for at sætte dig på prøve og derefter gøre vel mod dig.

Og sandelig. Efter at mannaen var faldet hver dag, regelmæssigt som et urværk med dobbelt ration om fredagen, kom jøderne frem til Det Hellige Land. Fyrre år var gået, og mannaen stoppede.

Josva 5,12 og fra den dag hørte mannaen op. Da israelitterne begyndte at spise af landets afgrøde, fik de ikke længere manna. Det år spiste de af det, der blev høstet i Kana'an.

Men andre gange må Gud have glemt alt om mannaen. Da jøderne skulle gennem Edom, fik de at vide, at de skulle betale for den mad, de spiste, i stedet for at plyndre landet (som de åbenbart plejede):

5 Mosebog 2,5 I må ikke gå til angreb på dem. Jeg vil ikke give jer så meget som en fodsbred af deres land, for jeg har givet Esau Se'irs bjerge i eje.
5 Mosebog 2,6 Den mad, I skal spise, og det vand, I skal drikke, kan I købe af dem.

Moses gav det samme tilbud til kongen i Heshbon:

5 Mosebog 2,27 "Lad mig drage gennem dit land; jeg holder mig til vejen og drejer hverken af til højre eller til venstre.
5 Mosebog 2,28 Du kan sælge mig den mad, jeg skal spise, og det vand, jeg skal drikke,

Hvad blev der af mannaen?

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: 2 Mosebog, 4 Mosebog, 5 Mosebog, Josva, Firekildehypotesen, Udvandringen fra Egypten