Hvaba?? Hvor skete Kristi Himmelfart? Hvaba??

Kort, der viser templet, Oliebjerget og Betania.
Betania og Jerusalem

Ja, hvor skete det? Lukas påstår, det var ved den ukendte by, Betania:

Lukas 24,50 Han tog dem med ud af byen, hen i nærheden af Betania, og løftede sine hænder og velsignede dem.
Lukas 24,51 Idet han velsignede dem, skiltes han fra dem og blev båret op til himlen.

Normalt går man ud fra, at det er samme forfatter, der har skrevet Lukasevangeliet og Apostlenes Gerninger, men alligevel er der en modsigelse mellem de to beretninger her:

Apost. G. 1,12 Så vendte de tilbage til Jerusalem fra Oliebjerget, som ligger tæt ved Jerusalem, kun en sabbatsvej derfra.

Ifølge slutningen af Markusevangeliet mødte Jesus sine disciple, mens de sad og spiste. Derefter fløj han op gennem loftet.

Markus 16,14 Til sidst viste han sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse.
[.. .. ..] [. . .]
Markus 16,19 Da Herren Jesus havde talt til dem, blev han taget op til himlen, og han satte sig ved Guds højre hånd.

Så skete det i nærheden af Betania, på Oliebjerget eller fra et hus inde i Jerusalem?

Kristne bortforklaringer
Kristne mennesker vil selvfølgelig påstå — med store runde øjne — at Betania og Oliebjerget betyder det samme. Den slags kan man let påstå, eftersom Betania er en af Bibelens mange opdigtede byer.

Problemet med denne påstand er bare, at ifølge Apostlenes Gerninger 1,12 (citeret foroven) ligger Oliebjerget en "sabbatsvej" fra Jerusalem. Ifølge Bibelselskabet er en sabbatsvej 1.000 meter, mens Betania ligger femten stadier (Johannes 11,18) fra Jerusalem. En stadie er — stadig ifølge Bibelselskabet — 192 meter, så Betania ligger altså 2.880 meter fra Jerusalem — næsten tre gange så langt væk som Oliebjerget. Se evt. det kristne kort til højre.

Johannes 11,18: Betania lå i nærheden af Jerusalem, femten stadier derfra,

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: Markus, Lukas, Apostlenes Gerninger