Hvaba?? Hvad siger Bibelen om skilsmisse? Hvaba??

Kristen skilsmisse: Man jager simpelthen konen og sønnen ud i ørkenen.
Dore: Abraham og Hagar

Ifølge Det Gamle Testamente kan man(d) blive skilt uden nogen som helst begrundelse. Manden skal bare give kvinden et skilsmissebrev og sende hende væk (billedet til højre):

5 Mosebog 24,1 Hvis en mand gifter sig med en kvinde, men bliver ked af hende, fordi han finder noget skændigt hos hende, og han udfærdiger et skilsmissebrev, giver hende det og sender hende bort,

Her var Jesus lodret uenig. Skilsmisse var det samme som hor, og hor er som bekendt forbudt af De Ti Bud under dødsstraf:

Lukas 16,18 Enhver, som skiller sig fra sin hustru og gifter sig med en anden, begår ægteskabsbrud, og den, der gifter sig med en fraskilt kvinde, begår ægteskabsbrud.

Kommentar

Her er der en klar modstrid, men med kristne øjne er den slags ikke nogen selvmodsigelse. Jesus ophævede de gamle regler, og det kan han, fordi han er så dygtig. Jesus er den samme som Gud, og han kan modsige sig selv uden at blinke.

Men det mærkelige er Jesus' begrundelse for at ændre Loven. Nogle farisæere spurgte Jesus, hvorfor Moses havde givet dem lov til at skrive et skilsmissebrev, hvis Gud har så meget imod skilsmisser. Og Jesus havde en overraskende afsløring:

Markus 10,2 Så kom der nogle farisæere, og for at sætte ham på prøve spurgte de ham: "Er det tilladt en mand at skille sig fra sin hustru?"
Markus 10,3 Han svarede dem: "Hvad har Moses påbudt jer?"
Markus 10,4 Og de sagde: "Moses har tilladt manden at skrive et skilsmissebrev og så skille sig fra hende."
Markus 10,5 Jesus sagde til dem: "Det var med tanke på jeres hårdhjertethed, at han gav jer dette bud;

Ifølge Jesus havde Moses selv opfundet reglerne om skilsmisse på grund af jødernes hårdhjertethed: »Moses har påbudt«, »Moses har tilladt« og »han gav jer dette bud«.

Det åbner jo spørgsmålet om, hvor mange andre af de 613 påbud og forbud, der stammer fra Gud, og hvor mange Moses selv har fundet på »med tanke på jeres hårdhjertethed«.

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: 5 Mosebog, Markus, Lukas, GT kontra NT