Hvaba?? Kan Gud blive træt og udmattet? Hvaba??

En hel uge med hårdt arbejde.
Eva

Kristne og muslimer kan godt lide at tænke på Gud som en almægtig gud, der ikke bliver træt og udmattet:

Esajas 40,28 Ved du det ikke, har du ikke hørt det: Herren er en evig Gud, skaberen af den vide jord. Han bliver ikke træt og udmattet, hans indsigt kan ingen udforske.

Men det modsiger de kristne en gang om ugen: Hver søndag holder de hviledagen hellig, fordi Gud "hvilede og pustede ud":

2 Mosebog 31,17 Den er et tegn mellem mig og israelitterne til evig tid; for på seks dage skabte Herren himlen og jorden, men på den syvende dag hvilede han og pustede ud.

Kommentar: Man kan godt unde Gud en enkelt fridag efter det hårde arbejde med at skabe hele universet med alle de levende skabninger på seks dage (billedet til højre), men almægtigheden kan ikke gradbøjes.

Kristne bortforklaringer
Den normale kristne bortforklaring er, at ordet der oversættes til "hvile", betyder "at standse arbejdet": Gud standsede arbejdet med at skabe, ikke fordi han var træt (lyder forklaringen), men fordi arbejdet var færdigt. På samme måde forsikrer Koranen os om, at Gud ikke blev udmattet af den smule arbejde: »Vi skabte himlene og jorden og alt derimellem på seks dage, uden at nogen udmattelse ramte Os« (Sura 50,38).

Vi får ikke nogen forklaring på, hvorfor det så hedder "hviledagen", og ikke "standsedagen".

Men denne bortforklaring kan ikke bortforklare, at Gud ikke bare "hvilede", men også »pustede ud«. Det samme ord bruges andetsteds i 2 Mosebog om hviledagen: »for at din okse og dit æsel kan hvile, og din trælkvindes søn og den fremmede kan puste ud« (2 Mosebog 23,12).

Gud hvilede sig og pustede ud efter det hårde arbejde med skabelsen, ligesom en okse, et æsel eller en slave puster ud efter det hårde arbejde.

2 Mosebog 23,12: Seks dage skal du gøre dit arbejde, men på den syvende dag skal du holde fri, for at din okse og dit æsel kan hvile, og din trælkvindes søn og den fremmede kan puste ud.

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: 2 Mosebog, Esajas