Hvaba?? Var Jesus af Davids æt og fra Betlehem? Hvaba??

David
David af Michelangelo

Jesus var Davids søn, der skulle sidde på sin fader Davids trone. Til det formål har to af evangelierne rodede stamtavler, der viser, at Jesus stammer fra hele Judæas kongerække.

Men de to andre evangelier synes at modsige dette. I Johannesevangeliet undrer folk sig over, at Jesus leger Messias uden at være Davids søn:

Johannes 7,42 Siger Skriften ikke, at Kristus kommer af Davids slægt og fra Betlehem, den landsby, David var fra?"

Man kunne tro, at det var en opfordring til diskussion om Jesus' stamtavle og fødested, men David (og Betlehem) nævnes kun i dette ene vers. David nævnes kun for at bestride, at Jesus skulle være af Davids slægt.

Vi får ovenikøbet at vide, at ingen ved, hvorfra Kristus skal komme. Altså hverken fra Davids æt eller Davids by. Og Jesus bekræfter, at jøderne vidste, hvem han var, og hvor han kom fra:

Johannes 7,27 Men vi ved, hvor denne mand er fra. Når Kristus kommer, er der ingen, der ved, hvor han er fra."
Johannes 7,28 Da råbte Jesus, mens han stod og underviste på tempelpladsen: "Ja, I ved, hvem jeg er, og I ved, hvor jeg er fra. Og dog er jeg ikke kommet af mig selv, men han, som har sendt mig, er sanddru, og ham kender I ikke.

Det samme gælder Markusevangeliet:

Markus 12,35 Mens Jesus underviste på tempelpladsen, tog han til orde og sagde: "Hvordan kan de skriftkloge sige, at Kristus er Davids søn?
Markus 12,36 David har selv sagt ved Helligånden: Herren sagde til min herre: Sæt dig ved min højre hånd, indtil jeg får lagt dine fjender under dine fødder!
Markus 12,37 David selv kalder ham herre, hvordan kan han så være hans søn?" Og den store folkeskare hørte gerne på ham.

Jesus citerer Salmernes Bog 110,1 og påstår, at den er skrevet af David og handler om kristus. Hvis David kalder Kristus for Herre (lyder logikken), kan Kristus ikke være Davids søn.

Salmernes Bog 110,1: Salme af David. Herren sagde til min herre: "Sæt dig ved min højre hånd, indtil jeg får lagt dine fjender som en skammel for dine fødder!"

Kommentar

Begge disse episoder kan bortforklares — og det bliver de — men hvis de bare skal bortforklares, hvilket formål tjener de så til at begynde med? Hvorfor lader Johannes folkemængden udtale deres protest uden at forklare nærmere for læseren? Hvorfor lader Markus Jesus fuske med salmeverset, så det kun kan læses som en protest mod, at Kristus skulle være Davids søn?

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: Salmernes Bog, Markus, Johannes, GT kontra NT, Stamtavler