Hvaba?? Hvor har Paulus sit evangelium fra? Hvaba??

Paulus får besked af Jesus.
Paulus

Paulus understreger tit, hvordan han har sit evangelium direkte fra Gud:

Galaterne 1,1 Fra Paulus, apostel, ikke fra mennesker, ikke udsendt af et menneske, men af Jesus Kristus og Gud Fader, som oprejste ham fra de døde,
[.. .. ..] [. . .]
Galaterne 1,15 Men da Gud, der havde udset mig fra moders liv og kaldet mig ved sin nåde, besluttede
Galaterne 1,16 at åbenbare sin søn for mig, for at jeg skulle forkynde evangeliet om ham blandt hedningerne, rådførte jeg mig ikke først med nogen af kød og blod,

I Apostlenes Gerninger er historien noget anderledes. Her fortælles tre gange, hvordan Paulus bliver kaldet af Jesusvejen til Damaskus:

Apostl. G. 9,3 Men undervejs, netop som han nærmede sig Damaskus, skinnede et lys fra himlen pludselig om ham.
Apostl. G. 9,4 Han faldt til jorden og hørte en røst sige: "Saul, Saul, hvorfor forfølger du mig?"
Apostl. G. 9,5 Han svarede: "Hvem er du, herre?" Han sagde: "Jeg er Jesus, som du forfølger.
Apostl. G. 9,6 Men rejs dig og gå ind i byen, så vil du få at vide, hvad du skal gøre."

Paulus får altså ikke nogen specielt spændende information af Jesus, kun en udskældning: »Saul, Saul, hvorfor forfølger du mig?« (hvilket i øvrigt er et citat fra 1 Samuel 26,17-18), og »Jeg er Jesus, som du forfølger«.

1 Samuel 26,17: Men Saul genkendte Davids stemme og sagde: "Min søn David, er det virkelig dig, der taler?" David svarede: "Ja, det er mig, herre konge,"
1 Samuel 26,18: og han fortsatte: "Hvorfor forfølger du mig, herre? Hvad har jeg gjort? Hvad ondt har jeg haft i sinde?

Udover at skælde Paulus ud har Jesus kun en enkelt ordre. Paulus skal gå ind i Damaskus og møde den i øvrigt ukendte discipel Ananias. Det er Ananias, og ikke Jesus, der får opgaven med at vejlede Paulus: »rejs dig og gå ind i byen, så vil du få at vide, hvad du skal gøre«. Inde i Damaskus møder Paulus Ananias, der giver ham synet tilbage og fylder ham med Helligånden: »Herren har sendt mig, […] for at du igen skal kunne se og blive fyldt af Helligånden« (9,17).

Paulus er altså i høj grad "sendt af mennesker". Alt, hvad han prædiker, stammer fra Ananias, og der er aldrig nogen, der har beskyldt Ananias for at være guddommeligt inspireret.

Yderligere selvmodsigelser


Mærker: Apostlenes Gerninger, Galaterne, Paulus