Hvaba?? Hvordan døde Judas? Hvaba??

Judas hænger sig selv efter forræderiet, og indvoldene vælter ud.
Judas

Ifølge Matthæusevangeliet hængte Judas sig selv:

Matthæus 27,3 Da Judas, som forrådte ham, så, at han var blevet dømt, angrede han og bragte de tredive sølvpenge tilbage til ypperstepræsterne og de ældste
Matthæus 27,4 og sagde: "Jeg har syndet og forrådt uskyldigt blod." Men de svarede: "Hvad kommer det os ved? Det bliver din sag."
Matthæus 27,5 Så kastede han sølvpengene ind i templet, forlod stedet og gik hen og hængte sig.
Matthæus 27,6 Ypperstepræsterne tog sølvpengene, men sagde: "Det er ikke lovligt at lægge dem i tempelblokken, da det er blodpenge."
Matthæus 27,7 De traf da den beslutning at købe Pottemagermarken for pengene til gravplads for fremmede.
Matthæus 27,8 Derfor hedder den mark den dag i dag Blodager.

Derimod påstår Apostlenes Gerninger, han styrtede »på hovedet ned og sprængtes, så alle hans indvolde væltede ud«:

Apost. G. 1,17 For Judas regnedes med til os og havde fået sin lod i denne tjeneste.
Apost. G. 1,18 Han købte sig en mark for de penge, han havde fået for sin ugerning, men han styrtede på hovedet ned og sprængtes, så alle hans indvolde væltede ud.
Apost. G. 1,19 Og det blev kendt af alle Jerusalems indbyggere, så at den mark på deres sprog blev kaldt Hakeldama, det vil sige Blodmarken.

Kristen bortforklaring #1

De mest almindelige bortforklaringer går ud på, at begge dele er sandt. Der står ganske vist i Matthæus 27,5, at Judas hængte sig selv, men der står jo ikke, at han døde af det.

Helt tilbage i det 2. århundrede forklarede kirkefaderen Papias, at rebet blev skåret over. Judas levede videre, men som guddommelig straf begyndte hans legeme at svulme op. Han kunne ikke se ud af øjnene, hans testikler blev store og formløse, og pus og orme væltede ud af hans krop. Han kunne ikke engang gå gennem en port, hvor der kunne køre en vogn igennem.

Tilsidst revnede han ude på Blodmarken (ved et utroligt tilfælde var han altså ude på netop den mark, præsterne havde købt, da han revnede). I en anden variant af historien blev Judas ramt af en vogn (en af dem, der ikke kunne komme gennem porten), hvorefter han revnede.

Der har vi altså en urgammel bortforklaring med størst mulig autoritet: En kirkefader fra det 2. århundrede. Pudsigt nok finder moderne kristne ikke historien om den opsvulmede Judas særligt overbevisende.

Kristen bortforklaring #2
Den mest udbredte bortforklaring i dag er, at de to ting skete samtidig: Først hængte han sig selv, og bagefter styrtede han ned, »så alle hans indvolde væltede ud«. Man kan se på det kristne billede til højre, hvordan Judas' indvolde vælter ud, inden han overhovedet når at røre jorden.

Denne forklaring hjælper dog ikke ret meget:

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: Matthæus, Apostlenes Gerninger