Hvaba?? Flugten til Egypten Hvaba??

Den spæde Jesus bæres frem i templet.
Jesus i templet

Ifølge Matthæusevangeliet flygtede den hellige familie til Egypten for at undgå Herodes' barnemord.

Matthæus 2,13 Da de var rejst, se, da viser Herrens engel sig i en drøm for Josef og siger: "Stå op, tag barnet og dets mor med dig og flygt til Egypten, og bliv dér, indtil jeg siger til. For Herodes vil søge efter barnet for at slå det ihjel."
Matthæus 2,14 Og han stod op, og mens det endnu var nat, tog han barnet og dets mor med sig og drog til Egypten.
Matthæus 2,15 Og dér blev han, indtil Herodes var død, for at det skulle opfyldes, som Herren har talt ved profeten, der siger: "Fra Egypten kaldte jeg min søn."

Der gemmer familien sig en årrække, indtil Herodes er død. Da de skal tilbage, er Herodes' søn blevet konge af Judæa, så familien tager i stedet til Nazaret og bosætter sig der:

I Lukasevangeliet er historien derimod næsten omvendt: I stedet for at gemme sig i Egypten tager Josef og Maria den nyfødte Jesus ind i Herodes' by og viser ham frem i templet (billedet til højre). Derefter tager de »tilbage […] til deres egen by Nazaret«, hvor de åbenbart har boet fra starten.

Lukas 2,39 Da de havde udført alt i overensstemmelse med Herrens lov, vendte de tilbage til Galilæa, til deres egen by Nazaret.
Lukas 2,40 Og drengen voksede op, blev stærk og fyldt med visdom, og Guds nåde var over ham.
Lukas 2,41 Hvert år tog Jesu forældre til Jerusalem til påskefesten.

Og ikke bare er rejseruten anderledes, men mens Matthæus påstår, at familien gemmer sig i Egypten, fortæller lukas, at: »Hvert år tog Jesu forældre til Jerusalem«.

Kristne bortforklaringer
Man har forsøgt at kombinere de to evangelier med komplicerede rejseruter frem og tilbage mellem Nazaret, Betlehem, Jerusalem, Egypten og Kapernaum. Selvmodsigelserne er desværre for talrige til at kunne bortforklares. Se evt. nedenstående links for detaljer.

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: Matthæus, Lukas