Hvaba?? Fra Efesos til Makedonien Hvaba??

Paulus overtaler næsten Agrippa II til at blive kristen.
Paulus & Agrippa

Paulus skriver til Timotheus, hvordan han i sin tid havde efterladt ham i Efesos, mens han selv rejste til Makedonien:

1 Timotheus 1,3 Da jeg rejste til Makedonien, bad jeg dig blive i Efesos, for at du skulle påbyde visse folk, at de ikke må føre vranglære

Men sådan er Paulus' rejser ikke beskrevet i Apostlenes Gerninger. Da han var i Efesos i kapitel 16, rejste han ikke til Makedonien, men til Cæsarea, Jerusalem og Antiokia:

Apostl. G. 18,21 men da han brød op, sagde han: "Jeg kommer tilbage til jer, om Gud vil." Så sejlede han fra Efesos
Apostl. G. 18,22 og kom til Cæsarea, og da han havde været oppe at hilse på menigheden i Jerusalem, tog han til Antiokia.

I kapitel 19 var Paulus igen i Efesos, men denne gang sendte han Timotheus i forvejen til Makedonien. Altså stik modsat af, hvad der står i epistlen:

Apostl. G. 19,22 To af sine medarbejdere, Timotheus og Erastos, sendte han til Makedonien, men selv blev han en tid i provinsen Asien.

Kristne bortforklaringer
Der er lavet utallige forsøg med komplicerede rejseruter, der skal skabe harmoni mellem rejsebeskrivelserne i Paulus' ægte og uægte epistler og Apostlenes Gerninger.

I reglen kræver disse løsninger, at Paulus ikke blev henrettet i Rom, som slutningen af Apostlenes Gerninger ellers lægger op til, men at han istedet blev frigivet fra fangenskabet, besøgte Spanien, genbesøgte Efesos, Makedonien, Korinth, Troas, Milet, Kreta og overvintrede i Nikopolis (Titus 3,12), inden han blev fængslet i Rom for anden gang, skrev sit afskedsbrev og døde som martyr under Nero små to år senere.

Titus 3,12: Når jeg sender Artemas eller Tykikos til dig, så kom til mig i Nikopolis, så snart du kan; for dér har jeg besluttet at blive vinteren over.

Man bliver helt forpustet på Paulus' vegne. Det er muligt, at Jesus kunne flyve, men det er der ingen, der har påstået, at Paulus kunne.

Yderligere Selvmodsigelser


Mærker: Apostlenes Gerninger, 1 Timotheus, Paulus