Judas

Smask! Kalkmaleri fra Gørlev Kirke
Gørlev kirke

Jesus blev som bekendt forrådt af Judas, og så gjaldt det jo om at finde en profeti, der kunne være blevet opfyldt. Heldigvis (for evangelisterne) er Det Gamle Testamente fyldt med historier om forræderier, der let kan rives ud af en sammenhæng og præsenteres som en profeti. For eksempel denne her:

Salme 41,10 Selv min ven, som jeg stolede på, og som spiste brødet med mig, har løftet hælen imod mig.

Kong David har skrevet en salme, hvor han klager over, at han har mange fjender. Selv Davids ven har "løftet hælen" imod ham. Helt præcis, hvad det betyder at "løfte hælen" mod nogen, er ikke helt klart. Måske var det en fornærmelse? I mange middelhavslande er det stadig en fornærmelse at vise sine fodsåler. Uanset om Davids ven har forrådt ham eller fornærmet ham, står der står ingen steder, at det er en profeti om en Frelser, der først lever 1.000 senere. Men det kan det blive.

Der er dog et problem - der står »min ven, som jeg stolede på«. I Johannesevangeliet er Jesus selve Ordet. Han er Gud selv, og han ved alt - også hvem der vil forråde ham:

Johannes 6,64 Men der er nogle af jer, som ikke tror." For Jesus vidste fra begyndelsen, hvem det var, der ikke troede, og hvem det var, der skulle forråde ham.
[.. .. ..] [. . .]
Johannes 6,70 Jesus svarede dem: "Har jeg ikke selv udvalgt jer tolv, og dog er en af jer en djævel?"
Johannes 6,71 Han talte om Judas, Simon Iskariots søn; for det var ham, der skulle forråde ham, og han var en af de tolv.

Bibelen fra 1613 erstatter 'Jesus' med 'Judas' i Matthæus 26,36
(en from, tidligere ejer har forsøgt at rette fejlen med blyant)
Trykfejl fra 1613

Johannes 13,11 Han vidste nemlig, hvem der skulle forråde ham; derfor sagde han: I er ikke alle rene.

Jesus har altså aldrig stolet på Judas, for han vidste fra starten af, at Judas ville forråde ham. Hvad gør Johannes så, når profetien ikke passer med resten af historien? Han klipper da bare i profetien!

Johannes 13,18 Jeg taler ikke om jer alle; jeg ved, hvem jeg har udvalgt, men Skriftens ord må gå i opfyldelse: Den, der spiser brødet med mig, har løftet hælen imod mig.

Væk med antydningerne af, at Jesus nogensinde havde stolet på Judas - og hokus pokus - en ny "profeti" er opfundet.

Yderligere information