Pascals Væddemål

Spil-teori: Hvilken Religion Giver den Bedste Udbetaling?

Gæste-forelæsning af Pastor Billy-Reuben fra The Landover Baptist Church.

Jeg er sikker på, at de fleste af jer kender Pascals Væddemål. Den franske matematiker og filosof Blaise Pascal beviste, at ateisme er en satsning, der ikke er værd at tage. Hvis ateisten har ret, er han bare død, når han dør, og den kristne er ikke værre stillet for at tage fejl. Hvis derimod ateisten tager fejl, vil han betale for det ved at brænde i Helvede i al evighed, mens den kristne modtager evig velsignelse i Paradis.

Situationen kan opsummeres i det følgende diagram, der viser udbyttet af de to religioner, i forhold til sandheden eller usandheden af disse religioner.

 Kristendommen er SandAteismen er Sand
KristenParadis (+∞)Død (0)
AteistHelvede (-∞)Død (0)

Som man kan se, vinder ateisten ikke noget ved at have ret, og den kristne taber ikke noget ved at tage fejl. Man skal være meget dårlig til matematik for at tro, der er nogen fordel ved ateisme.

Sidste fredag formiddag var jeg ude at prædike på gaderne i Raleigh lige over for Hillsborough Street ved NC's Statsuniversitet, og jeg bragte dette emne op. En ateistisk ballademager i mængden råbte til mig: "Hvad så, hvis muslimerne har ret? Så havner du i Helvede sammen med mig!"

Jeg svarede ham: "Du ved ikke, hvad du taler om, min ven. Ifølge islam regnes kristne som jeg for 'bogens folk', så i det usandsynlige tilfælde at islam er sand, vil jeg også komme i deres Paradis. Jeg ville være en Dhimmi, eller en andenrangs borger, men det er bedre end det muslimske Helvede, hvor I vantro ville være".

Et slidt modargument, som skeptikere altid bruger imod Pascals Væddemål, er, at det kun tager højde for tro kontra vantro, og ikke hjælper til at vælge mellem religioner. Så jeg udvidede gevinst-diagrammet til at tage højde for kristendom, ateisme, jødedom, islam, hinduisme, buddhisme og wicca.

Før jeg samlede diagrammet, vidste jeg allerede, hvordan det ville blive. Kristendommen er den eneste religion, hvor frelse udelukkende er baseret på tro. Alle andre religioner er enten helt eller delvis baseret på gerninger.

Jeg regnede ethvert Paradis som en uendelig stor gevinst og ethvert Helvede som et uendeligt tab. Jeg besluttede vilkårligt, at Dhimmitude i det muslimske Paradis er halvt så godt som at være førsteklasses borger i Paradis, men enhver brøkdel af uendeligheden kunne have været brugt uden at påvirke den relative gevinst. Jeg valgte også vilkårligt +1/-1 som værdierne for at blive reinkarneret til henholdsvis et bedre eller værre liv, men ethvert positivt/negativt endeligt tal kunne have været brugt uden at påvirke den relative gevinst.

 Kristendom er SandAteisme er SandJødedommen er SandIslam er SandHinduisme er SandBuddhisme er SandWicca er Sand
Kristen, godt menneskeParadis (+∞)Død (0)Paradis (+∞)Paradis, 2den Klasse (+∞/2)Reinkarneret op (+1)Reinkarneret op (+1)Sommerland (+∞)
Kristen, dårligt menneskeParadis (+∞)Død (0)Død (0)Helvede (-∞)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)
Ateist, godt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Helvede (-∞)Reinkarneret op (+1)Reinkarneret op (+1)Sommerland (+∞)
Ateist, dårligt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Død (0)Helvede (-∞)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)
Jøde, godt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Paradis, 2den Klasse (+∞/2)Reinkarneret op (+1)Reinkarneret op (+1)Sommerland (+∞)
Jøde, dårligt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Død (0)Helvede (-∞)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)
Muslim, godt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Paradis (+∞)Reinkarneret op (+1)Reinkarneret op (+1)Sommerland (+∞)
Muslim, dårligt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Død (0)Helvede (-∞)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)
Hindu, perfekt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Helvede (-∞)Moksha (+∞)Reinkarneret op (+1)Sommerland (+∞)
Hindu, godt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Helvede (-∞)Reinkarneret langt op (+10)Reinkarneret op (+1)Sommerland (+∞)
Hindu, dårligt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Død (0)Helvede (-∞)Reinkarneret langt ned (-10)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)
Buddhist, perfekt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Helvede (-∞)Reinkarneret op (+1)Nirvana (+∞)Sommerland (+∞)
Buddhist, godt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Helvede (-∞)Reinkarneret op (+1)Reinkarneret langt op (+10)Sommerland (+∞)
Buddhist, dårligt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Død (0)Helvede (-∞)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret langt ned (-10)Reinkarneret ned (-1)
Wicca, godt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Paradis (+∞)Helvede (-∞)Reinkarneret op (+1)Reinkarneret op (+1)Sommerland (+∞)
Wicca, dårligt menneskeHelvede (-∞)Død (0)Død (0)Helvede (-∞)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret ned (-1)Reinkarneret langt ned (-10)

Du skulle allerede nu være i stand til at se, at hvis du er en kristen, der gør gode gerninger, så er det værst tænkelige resultat, at ateisterne har ret, og du bare er død — men det ville alle andre så også være! Men lad os kigge på detaljerne alligevel.

Nu har vi en udvidet version af Pascals Væddemål, der gør folk i stand til at vælge en religion på grundlag af gevinsten.

Hvis ateismen er sand, er det lige meget, hvad du tror og hvordan du har levet, for alle får det samme udbytte, så der er ingen grund til at vælge ateisme.

Hvis jødedommen, hinduismen, buddhismen eller wicca er sande, så betyder det ikke noget, hvad du tror, men det er afgørende, hvordan du har levet. Eftersom du får samme udbytte, uanset om du tror eller ej, er der heller ingen grund til at vælge nogen af disse, men du bør overveje at være et godt menneske for det tilfældes skyld, at de skulle være sande.

Dermed er vi tilbage til de eneste to religioner, hvor troen er afgørende, kristendommen og islam. Lad os tegne et mindre gevinst-diagram for at gøre sammenligningen klarere.

 Kristendom er SandIslam er Sand
Kristen, godt menneskeParadis (+∞)Paradis, 2den Klasse (+∞/2)
Kristen, dårligt menneskeParadis (+∞)Helvede (-∞)
Muslim, godt menneskeHelvede (-∞)Paradis (+∞)
Muslim, dårligt menneskeHelvede (-∞)Helvede (-∞)

Hvis kristendommen er sand, bliver den kristne belønnet uanset hvad, og muslimen bliver straffet uanset hvad. Hvis islam er sand, så bliver det gode menneske belønnet uanset hvad, og det onde menneske bliver straffet uanset hvad, men den gode muslim får en bedre belønning end den gode kristne.

Det vil sige, at det værst tænkelige resultat for en god kristen er dhimmitude i det muslimske Paradis, hvis islam er sand, mens det værst tænkelige resultat for en god muslim er Helvede, hvis kristendommen er sand. Det er langt bedre at være en god kristen og risikere at blive andenrangs borger i det muslimske Paradis, end at være muslim og risikere en evighed af pinsel i Helvede.


Pastor Billy-Reuben

Pascal taber sit væddemål.
Blaise Pascal

Eksterne links

Yderligere information