Jagten på den Forsvundne Originaltekst

Papyrus, Nr. 1 — starten af Matthæusevangeliet
Papyrus nr. 1

Jeg må indrømme, at jeg har ladet mig narre: Mange steder skriver jeg om "den græske originaltekst", som om det var en entydig facitliste. Jeg har derefter brugt mange kræfter på at skrive hele ressource-sektionen om flere gange for at få den "mest originale" originaltekst — bare for at opdage, at ligegyldigt hvilken græsk "originaltekst" jeg bruger, vil den stadig ikke passe med nogen Bibel.

Sandheden er naturligvis, at der ikke findes nogen "græsk originaltekst" — alt hvad vi har er tusinder af afskrifters afskrift med hundredtusinder af varianter, fejl, "forbedringer" og forfalskninger.

Ved festlige lejligheder kan kristne lide at prale af det enormt store antal manuskripter (håndskrifter). Der slynges rundt med tal som 5.664 og sågar 24.633 — og vi får at vide, at der er håndskrifter af Johannesevangeliet helt tilbage fra år 125 — få år, efter at evangeliet blev skrevet.

Første gang man præsenteres for disse tal, kan de virke overvældende. Man får næsten indtrykket af, at vi har et helt bibliotek fyldt med fuldstændigt ens kopier af Det Nye Testamente, der alle er båret trykfriske ud fra apostlenes egne skrivepulte.

Virkeligheden er desværre ikke nær så imponerende.

Markus skriver originalteksten.
Markus

Ressourcer

I denne sektion om originalteksten

Yderligere Information