Ukendte Steder i NT, Golgata

"Hvor vil I have det her kors hen?"
Jesus og Simon af Kyrene

Golgata optræder kun i de fire evangelier. Der står ikke noget om beliggenheden, men det er selvfølgelig fristende at forestille sig Golgata som en bakke. De tre synoptiske evangelier fortæller intet om beliggenheden, men det nyeste evangelium fortæller, at Golgata »lå nær ved byen« (Johannes 19,20). Tilsvarende står der i Brevet til Hebræerne, at Jesus led »uden for byporten« og »"uden for lejren"« (Hebræerne 13,12-13). Vendingen »"uden for lejren"« står i gåseøjne, så det skal åbenbart ikke læses alt for bogstaveligt.

Johannes 19,20: Den indskrift læste mange af jøderne, for stedet, hvor Jesus blev korsfæstet, lå nær ved byen, og den var skrevet på hebraisk, latin og græsk.
Hebræerne 13,12: Derfor var det også uden for byporten, Jesus led for at hellige folket med sit eget blod.
Hebræerne 13,13: Lad os da gå ud til ham "uden for lejren" og bære hans forhånelse;

Markus fortæller, at Golgata betyder "Hovedskalsted". Ordet "hovedskal" står i ental, så det er derfor oplagt, at hele Jesus' vandring til Golgata skal ses som Markus' ironiske udgave af den romerske kejsers kroning:

Markus 15,22 De førte ham ud til stedet Golgata - det betyder Hovedskalsted.

De romerske triumftog endte altid ved Capitol. Som Markus' romerske læsere var klar over, havde Capitol sit navn, fordi man ifølge et sagn fandt et menneskeligt hoved (latin: "caput"), da man grundlagde Jupiters tempel. Dette hoved blev taget som tegn på, at denne høj i Rom skulle være hoved for hele verden.

Både Jesus' og kejserens triumftog ender altså ved en høj, hvis navn betyder hoved.

Grunden til, at ingen aner, hvor Golgata skulle have ligget henne, er, at det aldrig har eksisteret — udover som en parodi på Capitol i Rom.

 
Guds hånd

Denne artikel er en del af serien om ukendte byer og steder i Det Nye Testamente.

Det næste og sidste afsnit er en opsummering af Jesus' fantasiverden.

I denne Sektion:

Yderligere informationer