Ukendte Steder i NT, Emmaus

Kristen tegneserie: Den genopstandne Jesus møder to disciple i Emmaus.
Jesus i Emmaus

I en af Bibelens mest rodede historier møder Jesus to disciple, efter at han er genopstået. Dette møde sker i en landsby ved navn Emmaus »som ligger tres stadier fra Jerusalem«:

Lukas 24,13 Men samme dag var to af disciplene på vej til en landsby, som ligger tres stadier fra Jerusalem og hedder Emmaus;

Codex Sinaiticus, Lukas 24,13:
"EKATON EΞΗKONTA / ekaton exêkonta"
Codex Sinaiticus

Der kan sagtens have eksisteret en by ved navn Emmaus, faktisk nævnes der en sådan by fire gange i 1 Makkabæerbog (f.eks. 1 Makkabæer 3,57). Der er bare ingen, der rigtigt ved, hvor denne Emmaus skulle ligge henne.

Josephus nævner en "Ammaus": »det var det saakaldte Ammaus, 30 Stadier fra Jerusalem« (Jødernes krig mod Romerne, Syvende Bog, afsnit 6,6), men denne Ammaus lå altså 30 stadier fra Jerusalem, mens Emmaus lå dobbelt så langt væk.

1 Makkabæer 3,57: Derpå brød hæren op og slog lejr syd for Emmaus,

En mere populær forklaring er, at identificere Emmaus med nutidens Nikopolis. Problemet er bare, at denne by ligger 176 stadier fra Jerusalem. Den slags petitesser har dog aldrig stoppet de sande kristne, og i mange af de ældste og mest pålidelige manuskripter er 60 (græsk: "exêkonta") rettet til 160 ("ekaton exêkonta"). Det gælder f.eks. det højt respekterede Codex Sinaiticus (billedet til venstre).

Det modsatte kunne også tænkes: Codex Sinaiticus er en af vores ældste kilder, så måske er de 160 stadier den oprindelige tekst, som senere er blevet forfalsket til 60, fordi 160 stadier ville være for langt til at disciplene kunne forlade byen efter aftensmaden og nå tilbage til Jerusalem samme aften. Jesus kunne flyve, men det kunne disciplene ikke.

Det rejser også spørgsmålet om, hvordan to af Jesus' disciple kunne bo tæt på Jerusalem, når Jesus for det meste prædikede i Galilæa.

Konklusion: Det kan godt være, der engang har eksisteret en by ved Emmaus 60 stadier fra Jerusalem, men dens eksistens er så ukendt, at de allertidligste kristne var villige at forfalske den hellige tekst for at få Emmaus til at blive til Nikopolis.

 
Guds hånd

Denne artikel er en del af serien om ukendte byer og steder i Det Nye Testamente.

Det næste afsnit handler om Golgata.

I denne Sektion:

Yderligere informationer