Den Gyldne Regel

Kristne mennesker er utroligt stolte af "Den Gyldne Regel":

Matthæus 7,12 Derfor: Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem. Sådan er loven og profeterne.

Tænk, hvis ikke Jesus havde sagt det; Og hvis vi ikke havde fået De Ti Bud; Så ville vi da allesammen gå og myrde hinanden og stemme på Dansk Folkeparti bagefter.

Søde Jesus Det pudsige er bare, at Jesus tilføjer, at »sådan er loven og profeterne«. "Loven og Profeterne" er et andet ord for TaNaCH, jødernes Gamle Testamente. Her har Jesus endelig sagt noget klogt - og så har han ikke en gang selv fundet på det.

Men har Jesus så ret? Står der noget i Det Gamle Testamente om den Gyldne Regel?

Den pinlige sandhed er, at Den Gyldne Regel har været kendt hundreder af år før Jesus, og at der næppe er en eneste religion eller filosofi, der ikke inkluderer Den Gyldne Regels reciprokke princip — bortset fra den antikke jødedom og Islam.

Det nærmeste Det Gamle Testamente kommer Den Gyldne Regel er »Du skal elske din næste som dig selv«:

3 Mosebog 19,16 Du må ikke løbe med sladder om dine landsmænd. Du må ikke stræbe din næste efter livet. Jeg er Herren!
3 Mosebog 19,17 Du må ikke nære had til din broder i dit hjerte, men du skal åbent gå i rette med din landsmand, så du ikke pådrager dig skyld.
3 Mosebog 19,18 Du må ikke hævne dig på dine landsmænd eller bære nag til dem; du skal elske din næste som dig selv. Jeg er Herren!

. . . men det er ikke det samme:

Jesus følger altså reglen i 3. Mosebog og elsker sin næste som sig selv, men Jesus bryder Den Gyldne Regel. Der findes ikke nogen "gylden regel" i Det Gamle Testamente.

Til gengæld, hvis Jesus skal have bare lidt ret i, at »sådan er loven og profeterne«, så kan han have citeret fra de apokryfe bøger. Dér finder vi det reciprokke princip:

Tobit 4,15 Gør ikke mod andre, hvad du selv hader. Lad aldrig det onde slå følge med dig på din vej!

Sirach 31,15 Døm ud fra dig selv om, hvad din næste ønsker, og tænk dig om i alle forhold.

Konklusion: Den Gyldne Regel stammer hverken fra Jesus eller fra Det Gamle Testamente.

Yderligere oplysninger