Censur, Selvcensur og Censur af Censuren

Tegn og gæt Djævel og Luther

Frederik Stjernfelt skriver i Weekend-avisen: »Hjælpsomme venner gjorde os bekendt med, at dagbladet Politiken i april 2005 havde trykt tegninger, der tog betydelig mere strøm på islam end nogen af Jyllands-Postens lidt senere tegninger - ja, man havde endog publiceret en karikatur af profeten. Det var det herlige tegnerpar Wulffmorgenthaler, der stod bag disse djærve tegninger, der får Jyllands-Postens senere indsats til at tage sig noget forsigtig ud.« Eftersom Tøger Seidenfaden havde udtalt: »Det kniber da også med at finde konkrete eksempler på selvcensur«, mente Frederik Stjernfelt, at dette skulle være let at bevise/modbevise ved at genoptrykke omtalte tegning. Denne tilladelse fik Stjernfelt dog aldrig, fordi Morgenthaler skriftligt forklarede, at de »var bange for deres sikkerhed og truede med advokater, hvis vi optrykte tegningen«.

Frederik Stjernfelt præsenterede derefter historien for Tøger Seidenfaden som eksempel på selvcensur, endda i selveste Politiken. Denne diskussion blev refereret i det udkast af interviewet, som Politiken fremsendte til Stjernfelt, men i den endelige udgave i Politiken var alle referencer til Muhammed-tegningen fjernet. Konklusionen er altså, at mens Seidenfaden påstår, der ikke findes selvcensur, så er sandheden, at selvcensur trives på hans egen avis, og at selvcensurens eksistens bliver bortcensureret. Læs mere på Uriasposten.

Ifølge denne artikel på DR.Dk skulle det være denne tegning, som i øvrigt stadig ligger på Wulff & Morgenthaler's hjemmeside. Det er i øvrigt en variant af denne her fra 1994.

Politiken-censur

Tags for dette billede: Censur, Muhammedkrisen, Muhammedtegninger