Salige ere Ostemagerne

Cheeses of Nazareth
Jesus som ostehandler

En af de skægge ting ved Josephus er, at hans historier sommetider har nogle besynderlige paralleller med Det Nye Testamente.

Jesus som ostehandler I Monty Python's Life of Brian er der en scene, hvor Jesus — altså den rigtige, ikke Brian — holder sin Bjergprædiken: »Salige ere de, som stifte Fred«. Tilskuerne har travlt med at skændes og kan ikke høre, om Jesus siger "Blessed are the peacemakers" eller "Blessed are the cheesemakers". På god kristen vis skynder de sig straks at fejlfortolke:

Tilskuer 1: I think it was "Blessed are the cheesemakers".
Mrs. Gregory: Aha, what's so special about the cheesemakers?
Gregory: Well, obviously it's not meant to be taken literally; it refers to any manufacturers of dairy products.

Medlemmerne af Monty Python er som bekendt uddannede på universiteterne i Oxford og Cambridge — og de har naturligvis gjort deres forarbejde, inden de skrev manuskriptet. Rent faktisk fandtes der på Jesus' tid en Ostemagernes dal midt i Jerusalem. Historikeren Josephus, der levede år 37-99, fortæller:

Jødernes krig 5,4,1

[. . .] Men senere, på den tid da Hasmonaierne havde kongemagten, lod de denne slugt fylde op, da de ville forbinde byen med templet, og de reducerede også højden af Akra ved at planere toppen, for at man også her kunne have udsigt til templet. Ostemagernes dal, som den kaldes, der som nævnt skiller højen med den øvre by fra den med den nedre, strækker sig ned til Siloa; således kalder vi denne rigt ydende ferskvandskilde. Udadtil var de to høje, som byen hævede sig på, omgivet af dybe kløfter, og på grund af de stejle klipper var byen ikke tilgængelig fra nogen af siderne.

(Citeret fra "Den Jødiske Krig" - oversat af Erling Harsberg. Museum Tusculanums forlag 1997)

Jesus som ostemager
(sjældent historisk foto).
Jesus som ostemager

Ostemagerne har åbenbart været meget respekterede på Jesus' tid, siden man har opkaldt en dal midt inde i Den Hellige Stad efter dem. Så måske havde tilskuerne ret, og vores Bibler er forkerte. Måske sagde Jesus virkelig: Salige ere Ostemagerne. Det kunne forklare, hvorfor kristne mennesker er bedre til at lave oste end til at lave fred.

Ressourcer

Yderligere information