Nasiræer

Jesus var som bekendt fra Nazaret, og nogen mener, det hænger sammen med en spådom, om at han skulle være nasiræer, ligesom Samson var det:

Det gør en forskel om Frelserne er nazaræere, nasiræere eller naziere.
Nazi-propaganda: Hitler som Messias

Dommer 13,3 Men Herrens engel viste sig for kvinden og sagde til hende: "Du er ufrugtbar og har ikke fået børn; men du skal blive med barn og føde en søn.
Dommer 13,4 Tag dig i agt for at drikke vin eller øl, og spis ikke noget, der er urent.
Dommer 13,5 For du skal blive med barn og føde en søn. Der må aldrig komme en ragekniv på hans hoved; for drengen skal være Guds nasiræer lige fra moders liv. Han skal gøre de første skridt til at frelse Israel fra filistrene."

Samson var langhåret på grund af sit nasiræer-løfte, og det er formodentlig grunden til, at mange tror, Jesus også var langhåret. Fakta er, at selvom nasiræer og nazaræer lyder lidt ens på dansk, er det to forskellige ord på hebraisk. Jesus var ikke nasiræer. Lad os kigge på reglerne for et nasiræerløfte:

Nasiræerløfte

4 Mosebog 6,2 Tal til israelitterne og sig til dem: Når en mand eller kvinde aflægger det særlige nasiræerløfte for at vie sig til Herren,

Enhver kan afgive et nasiræerløfte. Enkelte mennesker som Samson, Samuel og Johannes Døberen var nasiræere fra fødslen.

4 Mosebog 6,3 så skal han afholde sig fra vin og øl. Han må ikke drikke eddike af vin eller af øl, han må ikke drikke druesaft, og han må hverken spise friske eller tørrede druer.
4 Mosebog 6,4 Så længe han er nasiræer, må han ikke nyde noget som helst, der kommer fra vinstokken, lige fra det første skud til den modne drue.

Nasiræere må ikke drikke vin. Forbudet er så bastant, at de ikke engang må spise druer, rosiner og vinblade. Samsons mor måtte heller ikke drikke vin og øl eller spise urene ting under graviditeten.

Jesus derimod var ifølge ham selv kendt som en dranker (Matthæus 11,19), han kaldte sig selv for et vintræ (Johannes 15,1), han forvandlede vand til vin, og han drak vin til den sidste nadver, hvor han kaldte vinen for sit eget blod.

Man kan altså ikke både tro på, at Jesus var nasiræer, og på, at han indstiftede nadverens sakramente.

4 Mosebog 6,5 Så længe hans nasiræerløfte gælder, må der ikke komme en ragekniv på hans hoved. Han skal være hellig, indtil den tid, han har viet sig til Herren, er gået. Han skal lade håret på sit hoved vokse frit.

Matthæus 11,19: Og Menneskesønnen kom, han både spiser og drikker, og folk siger: Se den frådser og dranker […]
Johannes 15,1: Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.
Hvem siger, Jesus var langhåret?
Jesus elsker dig, ikke

Nasiræere var langhårede - ligesom Samson. Derfor bliver Jesus ofte fremstillet som en langhåret hippie, men der står selv i Bibelen, at Jesus var korthåret (citat kommer længere nede).

4 Mosebog 6,6 Så længe han har viet sig til Herren, må han ikke komme i nærheden af lig;
4 Mosebog 6,7 selv hvis det er hans far eller mor eller bror eller søster, der dør, må han ikke gøre sig uren ved dem, for han bærer indvielsen til sin Gud på sit hoved.
4 Mosebog 6,8 Så længe han er nasiræer, skal han være hellig for Herren.
4 Mosebog 6,9 Men hvis nogen dør ganske pludseligt i nærheden af ham, så han gør sit indviede hoved urent, så skal han rage sit hoved den dag, han erklæres ren; den syvende dag skal han rage det.
[.. .. ..] [. . .]

Nasiræere må ikke komme i nærheden af lig, men Jesus var kendt for at genopvække de døde. Hvordan forklarer man, at Jesus tog den døde pige i hånden for at oplive hende (Matthæus 9,18-26), eller at han rørte den døde drengs båre? (Lukas 7,11-17) Se siden om genopstandelse.
Ifølge reglerne skulle Jesus hver gang have ladet sig kronrage.

Matthæus 9,25: men da skaren var jaget bort, gik han ind og tog hendes hånd, og pigen rejste sig op.
Lukas 7,12: Men da han nærmede sig byporten, se, da blev der båret en død ud, som var sin mors eneste søn, og hun var enke; og en stor skare fra byen fulgte med hende.

[. . .]

Lukas 7,14: Og han gik hen og rørte ved båren. Bærerne stod stille, og han sagde: "Unge mand, jeg siger dig: Rejs dig op!"

Vi må huske, at Jesus ikke var langhåret, selvom Samson var det. Paulus skrev:

1 Korinth. 11,14 Lærer ikke naturen selv, at det er vanærende for en mand at have langt hår,

Hvis Jesus havde været langhåret, så ville Paulus have skyndt sig at forklare, hvorfor der gælder særregler for Jesus.

Selvfølgelig kunne alt dette bortforklares (og det bliver det!), med at der gælder særregler for Guds enbårne søn. Men så er vi ude i et cirkelargument: Profetien skal bevise, at Jesus er Messias, men profetien er kun sand, hvis vi forudsætter, at Jesus er Messias.

Paulus

Jesus' mægtige tegn og gerninger
Jesus' tegn og gerninger

I Apostlenes Gerninger er der to tilfælde, hvorfor Paulus tilsyneladende aflægger et nasiræerløfte.

Apost. G. 18,18 Paulus blev der endnu en tid. Så tog han afsked med brødrene og sejlede til Syrien sammen med Priskilla og Akvila. Forinden havde han ladet sit hår klippe af i Kenkreæ, for han havde aflagt et løfte.

Paulus klipper håret, fordi »han havde aflagt et løfte«. Der står ikke præcis, hvad det er for et løfte, han har aflagt, men Bibelselskabets krydshenvisninger peger på på 4 Mosebog 6,18. Kapitel 6 er kapitlet om nasiræere, og vers 18 lyder:

4 Mosebog 6,18 Så skal nasiræeren rage sit indviede hoved ved indgangen til Åbenbaringsteltet, og han skal tage håret fra sit indviede hoved og lægge det på ilden under måltidsofferet.

Bibelselskabet kan åbenbart godt se, at Paulus har aflagt et nasiræerløfte. Det undrer dem tilsyneladende ikke, at Paulus, der prædikede, at Moseloven var opfyldt, skulle gennemgå et jødisk renselses-ritual.

Længere fremme ved Paulus' andet besøg i Jerusalem tvinger menigheden ham til at aflægge et løfte i templet. Bibelselskabet har krydshenvisninger fra Apostlenes Gerninger 21,23 til 4 Mosebog 6,2-21 og til ovenstående vers i Apostlenes Gerninger 18,18.

Apost. G. 21,23 Gør derfor det, vi foreslår dig: Vi har her fire mænd, som har aflagt et løfte.
Apost. G. 21,24 Tag dem med og lad dig rense sammen med dem og betal udgifterne for dem, så de kan lade deres hoved rage. Så vil alle forstå, at der ikke er noget om det, de har hørt om dig, men at du selv lever efter loven og overholder den.
[.. .. ..] [. . .]
Apost. G. 21,26 Paulus tog så den følgende dag mændene med sig og lod sig rense sammen med dem. Derefter gik han til templet og meddelte tidspunktet for renselsesdagenes afslutning, så offeret kunne bringes for hver enkelt af dem.
Apost. G. 21,27 Da de syv dage næsten var gået, fik jøderne fra provinsen Asien øje på Paulus på tempelpladsen. De bragte hele folkeskaren i uro og greb fat i Paulus

Herefter falder Paulus i en fælde og bliver arresteret. Da han skal forsvare sig, henviser han til sin renselse:

Apost. G. 24,18 Det var det, de fandt mig i færd med i templet, da jeg var blevet renset, og hverken med at lave opløb eller uro;

Bemærk, at fordi Paulus havde omgået vantro mennesker, skulle han renses i 7 dage og bagefter kronrages. Det var den samme renselses-ritual, man skulle igennem efter at have rørt ved et lig, men åbenbart mener Jesus' familie, at vantro hedninge er ligeså urene som lig:

4 Mosebog 6,9 Men hvis nogen dør ganske pludseligt i nærheden af ham, så han gør sit indviede hoved urent, så skal han rage sit hoved den dag, han erklæres ren; den syvende dag skal han rage det.

Bibelselskabet har krydsreferencer fra ordforklaringen af "nasiræer" til 4 Mosebog 6,1-21, Apostlenes Gerninger 18,18; 21,23-27 og 1 Makkabæer 3,49-51.

Yderligere information