Profeten Ezekiels Brød

Ezekiel 4,9 brød.
Producenten hævder, at opskriften følger de hellige skrifter, men erstatter alligevel bønner med soja-spirer.
Og hvorfor er der sesamfrø i?
Ezekiel med sesam

Dengang Bibelen blev skrevet, havde man hverken fjernsyn eller tegneserier. Det er formodentlig denne mangel på åndelig stimulans, der gør, at forfatterne af Biblen ofte er utroligt fikserede på tissemænd og bæh.

Her er et eksempel, hvor Gud forveksler eskatologi med skatologi og beordrer profeten Ezekiel til at blande sine kager med "menneskeskarn" - eller på godt dansk: lort: puha!

Ezekiel 4,9 Tag hvede, byg, bønner, linser, hirse og spelt, hæld det i samme fad, og bag brød af det. I de 390 dage, du ligger på siden, skal du leve af det.
Ezekiel 4,10 Maden, du spiser, skal være afvejet, tyve sekel om dagen; det er, hvad du må spise daglig.
Ezekiel 4,11 Du skal drikke vand efter mål, en sjettedel hin; det er, hvad du må drikke daglig.
Ezekiel 4,12 Du skal spise det som bygbrød, og du skal bage det med menneskeskarn som brændsel, mens de ser på det.

Hvad er det, Gud har gang i hér? Profeten Ezekiel skal bage sine bygkager med "menneskeskarn".puha! Jehovas Vidner oversætter det mere forståeligt: »du skal bage den på gødningebrændsel af menneskeekskrementer for øjnene af dem«. Bagefter skal profeten spise disse kager foran Israels folk - »i deres påsyn« - så alle de andre rigtigt kan se det. puha!

Den dag i dag bruges tørret kolort til brødbagning verden over. Se eksternt link.
Ezekiel brød i Indien

Lad os se på verset i sammenhæng. Kapitlet har overskriften "Billedhandlinger om Jerusalems belejring og erobring". Gud er endnu en gang blevet vred på sit folk, og vil straffe dem gennem krig, belejring og hungersnød. Som et tegn på israelitternes kommende skæbne skal Ezekiel ligge 390 dage på sin venstre side (Ezekiel 4,4-5). Først da får han lov til at vende sig om — det må have føltes skønt — og så skal han ligge 40 dage på den højre side (Ezekiel 4,6).

Ezekiel 4,4: Læg dig på din venstre side, og tag Israels skyld på dig. Det antal dage, du ligger på den side, skal du bære deres skyld.
Ezekiel 4,5: Lige så mange år, som de har syndet, lige så mange dage, 390 dage, pålægger jeg dig at bære Israels skyld.
Ezekiel 4,6: Når de dage er gået, skal du dernæst lægge dig på din højre side og bære Judas skyld i fyrre dage; en dag for hvert år pålægger jeg dig.

I 430 dage skal Ezekiel ligge foran Jerusalem for at varsle om den kommende hungersnød. Som et yderligere hunger-varsel har Gud en ganske særlig menu til Ezekiel.

Når brødene er færdige og har fået den rette gyldenbrune farve, skal "asken" fjernes. Se eksternt link.
Ezekiel brød i Indien

Nu kunne man tro, det lyder lækkert med lidt »hvede, byg, bønner, linser, hirse og spelt« (altså uden ekskrementer puha!), men det gør det faktisk ikke. Det er de færreste, der kan klare smagen af byg (det er derfor, byg bruges til øl- og whisky-fremstilling eller til dyrefoder). Bønner og linser kan smage godt i mange retter, men ikke i brød. Hirse er fuglefrø. Ezekiel skal kort sagt leve af tørrede frø og kerner som et tegn på den kommende hungersnød. De forskellige bibeleksperter er uenige om præcis, hvor meget »tyve sekel« frø og »en sjettedel hin« vand er, men bare det, at den daglige ration er afmålt, viser, at Ezekiel er på smal kost.

I oversættelsen fra 1992 har Indre Mission tilføjet ordene "som brændsel", men disse ord findes ikke i originalteksten. I den forrige oversættelse stod der bare: »bage det ved Menneskeskarn i deres Påsyn«. Det er åbenbart vigtigt for Indre Mission (og Jehovas Vidner) at understrege, at ekskrementerne kun kommer udenpå brødet, ikke indeni. Desværre for Indre Mission er den hebraiske tekst umisforståelig: Ikke bare skarn, men "skarn af menneske-ekskrementer".

Kan man overhovedet bruge menneskelige ekskrementer som brændsel? Og kan man sikre sig, at ekskrementerne bliver på ydersiden af brødet?

Ezekiel 4,12 brød.
Hvorfor ikke være bibelsk korrekt? Drop sesamfrøene, og følg Guds egen opskrift.
Ezekiel, bibelsk korrekt

Lad mig citere, hvad Albert Barnes (1798-1870) havde at sige om Ezekiel 4,12 i sin Bible Commentary: »In eastern countries where fuel is scarce the want is supplied by dried cow-dung laid up for the winter. Barley cakes were (and are) baked under hot ashes without an oven. The dung here is to be burned to ashes, and the ashes so employed.«

Ifølge pastor Barnes (der var presbyterianer og tidligere calvinist) bliver bygkagerne normalt lagt i varm kokage-aske puha! og bagt. Kokagerne fungerer altså både som brændsel, kageform og kageglasur. puha! Pastor Barnes mener, at det er sådan, Ezekiel skal bruge de menneskelige ekskrementer. puha!

Det samme mener John Gill (1697-1771) i sin Exposition of the Entire Bible: »the prophet was to take human dung, and dry it, and then cover the cakes or loaves of his mixed bread with it, and burn it over them, and with it bake it; which must be a very disagreeable task to him, and make the food very nauseous, both to himself and to the Jews, in whose sight it was done;«

Guds ord til sin hellige profet: "Så giver jeg dig komøg i stedet for menneskeskarn" (Ezekiel 4,15)
Bullshit

Ifølge Gill (der var baptist og calvinist) skulle profeten tage afføringen, tørre den, og dække sine bygkager med den tørrede afføring. puha!

Dét fik så Ezekiel til at protestere over for Gud:

Ezekiel 4,13 Og Herren sagde: "Sådan skal israelitterne spise uren mad blandt de folkeslag, jeg fordriver dem til."
Ezekiel 4,14 Men jeg sagde: "Ak, Gud Herre! Jeg har aldrig været uren. Fra min ungdom og til nu har jeg hverken spist selvdøde eller sønderrevne dyr, og jeg har aldrig smagt urent kød."
Ezekiel 4,15 Da sagde han til mig: "Så giver jeg dig komøg i stedet for menneskeskarn; det skal du bage dit brød over."

Bemærk Ezekiels hentydninger til »uren mad«, »aldrig været uren« og »urent kød«. Det viser tydeligt, at de menneskelige ekskrementer ikke kun skulle bruges til brændsel, som Indre Mission hævder. puha!

Heldigvis for Ezekiel forbarmede Gud sig over ham: »Så giver jeg dig komøg i stedet for menneskeskarn; det skal du bage dit brød over«. Ezekiel får udleveret en stak kokager af Gud, som profeten kan bruge til kageforme og kageglasur. puha!

Herren giver, og Herren tager.

Eksterne links

For en ordens skyld er billedet af Ezekiel 4,9 brødet ægte nok. Billedet af Ezekiel 4,12 brød er derimod en fotomanipulation og kan ikke købes i forretningerne. I nødstilfælde kan man nøjes med at købe Ezekiel 4,9 brød og selv smøre lort på det.

Ressourcer

Yderligere information